Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης 2017


Πανηγυρίζει αύριο Παρασκευή 22/12 ο Ι.Ναός της Αγίας Αναστασίας (της Φαρμακολυτρίας) στην Μάκρη.

Ένας Ι.Ναός-κόσμημα του τόπου μας από πνευματικής αλλά και αρχιτεκτονικής σκοπιάς.
Ο Ναός, με την σημερινή του μορφή, οικοδομήθηκε γύρω στο 1800 πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας (πιο πιθανή χρονολογία τα τέλη του 10ου αιώνα-αρχές 11ου).
Αφιερώθηκε στην Αγία Αναστασία για να μην λησμονούν οι υπόδουλοι Έλληνες της περιοχής την πολυπόθητη Ανάσταση (που ήρθε τελικά μετά από 120 χρόνια, πολύ αργότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα).
Τελευταία μεγάλη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 1833-1834 επί Πατριαρχίας Νεοφύτου του Β’.  Στην συγκεκριμένη εκκλησία αδιαλείπτως, για πάνω από 200 χρόνια, τελείται Θεία Λειτουργία. Ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί, είτε όταν ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία, είτε κατά την διάρκεια των μετέπειτα πολέμων.
 Το 1836, γύρω από την συγκεκριμένη εκκλησία, διαδραματίστηκε το μαρτυρικό τέλος των 5 Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης (ο ένας εξ αυτών, ο Μιχαήλ, αποκεφαλίσθηκε στην είσοδο της εκκλησίας). 
Ο Ι.Ναός διαθέτει πληθώρα ιερών κειμηλίων αλλά και θαυματουργών εικόνων, μεγάλης ιστορικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής αξίας.


Σήμερα Πέμπτη 21/12 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στις 6 το απόγευμα.
Αύριο Παρασκευή 22/12 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη μας κ.κ. Άνθιμου, 7:00-10:00 πμ,  και το απόγευμα την ίδιας ημέρας θα τελεστεί στις 5 το απόγευμα το χριστουγεννιάτικο ευχέλαιο.
Η Αγία Αναστασία αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές και προσηνείς Αγίες της Ορθοδοξίας με αμέτρητες θαυματουργές παρεμβάσεις και παρουσίες σε πιστούς αλλά και σε αλλόπιστους. 
Η χάρη και η ευλογία της να μας συνοδεύει και να πρεσβεύει υπέρ ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου