Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Αλεξανδρούπολη 1963Μιά όμορφη αεροφωτογραφία βγαλμένη στις 28/12/1963.
Η δυτική μεριά της πόλεως απλώνεται μπροστά μας. Υπέροχα μικρά σπιτάκια με αυλές και πράσινο δίνουν την εικόνα μιάς ανθρώπινης πόλης.
Διακρίνεται το Ταχυδρομείο. Ανάμεσα σε Ταχυδρομείο και Νομαρχία βρισκόταν το φαρμακείο του Φαράτση και η Κλινική του Πεσσάχ. Πιό πίσω ήταν η κατοικία του εκάστοτε Στρατηγού (τώρα νηπιαγωγείο για τα παιδιά των Στρατιωτικών) και πιό πάνω το σπίτι του Σοφιανόπουλου (κτίριο της ΤΥΔΚ με τις καμάρες).Λίγο πιό μπροστά είναι η οδός Ψαρρών με το κτίριο της Εποπτείας Εμπορίου (τώρα εκεί βρίσκεται ουζερί) , πιό πάνω το τετράγωνο του Παπαθανάση και ακόμα πιό πάνω το κτίριο που βρίσκεται το "Καμπυλόγραμμο". Παραλιακά (δίπλα από το Ταχυδρομείο) ξεχωρίζει το κτίριο των
Δικαστηρίων , η Αστυνομία (που τότε βρισκόταν εκεί) και όλο το πάρκο (απέναντι από την Ακαδημία) που ήταν φυλακές. Παραδίπλα φαίνεται το Πασαλίκι και τα μικρά κτίρια που ακόμα και σήμερα στεγάζουν την Στρατολογία (δίπλα από το τουριστικό γραφείο του Κουρτίδη). Από την στροφή της παραλίας και μετά απλώνεται η Απολλωνιάδα. Μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της συνοικίας των Γουλιανών, σε μιά πόλη που τότε δεν ξεπερνούσε τις 15 με 20 χιλιάδες κατοίκους.
Επάνω στον κεντρικό δρόμο (από Ψαρρών και πέρα) διακρίνεται ο 1ος παιδικός Σταθμός που υπάρχει ακόμα και σήμερα (μέχρι την απελευθέρωση το συγκεκριμένο κτίριο ήταν τζαμί. Μετά φτιάχτηκε το σημερινό τζαμί και το παλιό έγινε παιδικός σταθμός).Συνεχίζουν οι φυλακές απέναντι από το επιβλητικό κτίριο της Ακαδημίας. Απέναντι από τον παιδικό σταθμό είναι το κτίριο που βρισκόταν το σινεμά REX (εργατικό κέντρο), δίπλα η κλινική Πουλιάδη και στην γωνία με την Μοσχονησίων το σπίτι του Μαϊκίδη (εκεί που είναι το Μακ Ντόναλντ). Στην "διχάλα" διακρίνεται το κτίριο του Κιόρογλου που υπάρχει και σήμερα (βραδινό μπάρ). Στο βάθος διακρίνεται το Αγροκήπιο της Ακαδημίας , ένας επίγειος παράδεισος από οπωροφόρα και άλλα δέντρα στα οποία εξασκούνταν οι σπουδαστές της Ακαδημίας στο μάθημα της Γεωπονικής. Ακόμα πιό πίσω ξεχωρίζει το Γήπεδο και το πάρκο Εγνατία. Στην παραλία του Εγνατία βρίσκονταν τα σφαγεία. Πιό πέρα διακρίνεται το Μοτέλ Αστήρ και παραπέρα (ένα μικρό λευκό κτίριο στο βάθος) το ταβερνάκι του Ντελή.
Όμορφη ανθρώπινη πόλη....

(ευχαριστούμε τον Δήμο για την διάθεση της υπέροχης φωτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου