Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

επί της Εθνικής Αντιστάσεως

Φωτογραφία του 1948 η οποία μας αποκαλύπτει την μορφή που είχε η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος του "πασάζο" (λίγο πριν τον σιδ.σταθμό του "Γκαρ Μιλιτέρ"). Η περιοχή ήταν σχεδόν ακατοίκητη με ελάχιστα μικρά σπιτάκια .
 Επάνω στο κάρο ο Λαμπράκης και κάτω (να κοιτά) ο σιδηροδρομικός Σπιτάλας.

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

σε ταβέρνα

Ο Μανώλης Μανωλίκας φωτογραφίζεται αστειευόμενος με τον φίλο του Ηλία Ιωαννίδη σε ταβέρνα της Μάκρης το 1965.

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

παρέλαση συντεχνιών

Στιγμιότυπο από παρέλαση λίγο πριν τον πόλεμο. Είναι καθιερωμένο, σε κάθε παρέλαση, να παρελαύνουν πρώτα οι σύλλογοι και κατόπιν τα σχολεία και ο στρατός. Η φωτογραφία μας αποκαλύπτει την πληθώρα των σωματείων και συντεχνιών μεταξύ των διάφορων επαγγελματικών ομάδων. Η κάθε μία συντεχνία είχε το λάβαρό της πάνω στο οποίο απεικονιζόταν κάποιος Άγιος (συνήθως ο εκάστοτε προστάτης).
 Στην φωτογραφία διακρίνονται οι κρεοπώλες (Αρχάγγελοι), οι οπωροπώλες ( Άγ.Νικόλαος), οι παντοπώλες (Αγ.Γεώργιος), οι καφεζυθοπώλες και οι αρτοποιοί (Αγ.Παντελεήμων).

Στην φωτογραφία διακρίνεται καθαρά το "καλλιτεχνικόν ραφείον" του Μενέλαου Παπουτσέλη (πατέρας του γνωστού παλιού γιατρού της πόλης μας).

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ας είμαστε λίγο προσεκτικοίΕθνικός-Αδριανούπολη
Με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου σε σχέση με το «πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Εθνικού – Αδριανούπολης»
Θα σταθώ λίγο σε αυτά που διατυπώνονται μέσα στο «πρωτόκολλο» και ιδίως στις φωτογραφίες.  Είναι γνωστό πως  «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Τι πάει να πεί : «τα Μέρη από κοινού λειτουργούν σε περιοχές με πολλά κοινά γεωγραφικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά στοιχεία»;;Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πως η επιθετική-επεκτατική τούρκικη εξωτερική πολιτική επιδιώκει συνεχώς  να αναδείξει το «κοινό» παρελθόν, παρόν και μέλλον της ευρύτερης περιοχής ώστε να εφαρμόσει τα νέο-οθωμανικά της σχέδια εις βάρος των λαών των Βαλκανίων , και όχι μόνο. Είναι επίσης γνωστό πως  οποιοσδήποτε φορέας-σύλλογος-σωματείο-θεσμικό όργανο κλπ κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, καλά κεκαλυμμένο στους αδαείς, όπου προέχει το «τούρκικο εθνικό συμφέρον». Είναι γνωστό πως σε οποιαδήποτε

ξενοδοχείο Ακταίον

To επιβλητικό κτίριο του παραλιακού ξενοδοχείου "Ακταίον" δίπλα στον φάρο μας, την δεκαετία του '30. Τότε η μορφή της παραλίας μας ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή.
Στα αριστερά ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαδόπουλος ( κατόπιν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ΑΛΕΞ)

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Αντίο Χρήστο

Σοκαρισμένοι πληροφορηθήκαμε τον θάνατο (δολοφονία) του παλιού αγαπητού Αλεξ/πολίτη Χρήστου Καλούδη (Φίλγκενσταϊν). Γνωστός και ενεργός είτε μέσω του αθλητισμού (βόλλεϋ) είτε μέσω των ζαχαροπλαστείων του.
Στέλνουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο.


Η πόλη μας πλέον άλλαξε. Δεν είναι η μικρή επαρχιακή πόλη των λίγων κατοίκων. Όλα τα άσχημα των μεγαλουπόλεων και της παρακμάζουσας κοινωνίας ήρθανε και εδώ. Οι αναμνήσεις μας μείνανε για να νοσταλγούμε...


(Η κηδεία του Χρήστου Καλούδη-Φίλγκενσταϊν θα γίνει αύριο Τρίτη στις 10:00 στον Άγιο Γεώργιο Νέας Χιλής και η ταφή στα Νεκροταφεία Εργατικών Παλαγίας)

τεθωρακισμένο όχημα

Το εντυπωσιακό τεθωρακισμένο όχημα της εποχής παρελαύνει στους δρόμους της πόλης μας (αρχές του '50). Πίσω διακρίνεται το οίκημα του "Όντζου".