Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ο Αϊνστάϊν στην Αλεξ/πολη!

Μιά εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία, του γνωστού φυσικομαθηματικού Άλμπερτ Αϊνστάϊν, ο οποίος επισκέφτηκε την Αλεξ/πολη λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Αϊνστάϊν ήρθε "ινκόγκνιτο", ντυμένος αμερικανίδα τουρίστρια, ούτως ώστε να περάσει απαρατήρητος. Καθημερινώς κατέβαινε στον Φλοίσβο και αγνάντευε την θάλασσα (από εκεί είναι και η φωτογραφία) ενώ το βράδυ σύχναζε στην ταβέρνα του "Μπάτη". Ο Αϊνστάϊν ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τον ζεόλιθο. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της επισκέψεώς του στην Αλεξ/πολη, αλλά κατόπιν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας και το τάγμα που υποσχέθηκε πως θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξόρυξη του ζεόλιθου, στάλθηκε τελικά στην Κορέα οπότε το θέμα ξεχάστηκε (μετά από πολλά χρόνια το ξαναέφερε στην επιφάνεια ο Δρ Λυγερός).
Ο Αϊνστάϊν έμεινε κατενθουσιασμένος από την φιλοξενία και ξαναήρθε και τα επόμενα 3 καλοκαίρια (μεταφιεσμένος σε παγωτατζή, σε φούρναρη κλπ). Μάλιστα την τελευταία φορά ήρθε παρέα με έναν ελληνοαμερικάνο φίλο του, τον Στηβ Βανικιώτη, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε σε ένα ξερό ρέμα στην Καλλιθέα και από τότε το ρέμα αυτό ονομάστηκε "ρέμα Βανικιώτη"
Τότε ο Αϊνστάϊν ζήτησε να καλυφθεί όλο το ρέμα, πράγμα που πραγματοποιήθηκε αμέσως, μετά από 50 χρόνια. Λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να φιλοτεχνήσουν ένα έργο τέχνης, προς τιμήν του, και να το βάλουν σε περίοπτη θέση στην πόλη. Η επιθυμία του υλοποιήθηκε, μετά από πολλά χρόνια, και η σιδερένια βελανιδιά, στον κόμβο του πολύ παλιού νοσοκομείου, μας θυμίζει την τελευταία επιθυμία του Αϊνστάϊν...


ευχαριστούμε τον Ηλία για την σπάνια φωτό


5 σχόλια:

 1. wow τι μαθαινει κανεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χα χα χα χα !!!!Καλή πρωταπριλιά παιδιά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kαι...του χρόνου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εντάξει παιδιά, είπαμε ψέματα. Η αλήθεια είναι πως δεν πήγαινε στον "Φλοίσβο" αλλά στις "τζιτζιφιές"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το κακάσχημο σιδερένιο δέντρο ηταν Η επιθυμία του Αϊνστάϊν ?? εγώ νόμιζα ήθελε να φάει λεφτά ο πρώην Δήμαρχος χαχαχαχα πόσο μαλάκες μπορεί να είστε ρε ??????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή