Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

50 χρόνια ΝΟΑ 1964-2014

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 ο ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Ν.Ο.Α.), γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας (στις 11 το πρωί).


Το διακριτικό σήμα του Ομίλου και το σκάφος ΝΑΥΤΑΚΙ, πρόδρομος και σχολείο των μετέπειτα ιστιοπλόων του Ν.Ο.Α.
Τον Σεπτέμβριο του 1968 αποφασίζεται η συμμετοχή του Ν.Ο.Α., για πρώτη φορά, στους πανελλήνιους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στον Πειραιά με το μοναδικό  σκάφος ΦΙΝ που διέθετε. Κύριος σκοπός της συμμετοχής ήταν η απόκτηση εμπειρίας  από ιστιοπλοϊκούς αγώνες. 
Στην αποστολή συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Ομίλου Ραλού Δαλαβέρα, το μέλος του Δ.Σ. Χάρης Παπουτσάκης και ο Θόδωρος Ορδουμποζάνης, ως αθλητής.  Η συμμετοχή αυτή εντυπωσίασε την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, κυρίως για την επιτυχή προσπάθεια που καταβλήθηκε, αν και εντελώς άπειροι σε τέτοιους αγώνες, και για τον λόγο αυτό παραχωρήθηκαν άλλα τρία παρόμοια σκάφη ΦΙΝ. Έτσι αρχίζει η μαζική εκπαίδευση νέων παιδιών της πόλης μας στην ιστιοπλοΐα, τρία από τα οποία την επομένη χρονιά  συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ΦΙΝ Νέων στον Πειραιά.
 
   16 Ιουλίου 1969.  Ο Ν.Ο.Α. συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκαφών τύπου FINN Νέων στον Πειραιά με τρία σκάφη.
Στις φωτογραφίες οι δύο από τους τρεις αθλητές του Ν.Ο.Α. Αντώνης Ιατρού και Θανάσης Παναγιωτίδης (μετέπειτα Πρωταθλητής Ελλάδος και για πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Ομάδας σκαφών τύπου FINN) και ο εκπρόσωπος – συνοδός του Ν.Ο.Α.  Θόδωρος Ορδουμποζάνης σε αναμνηστικές φωτογραφίες με  άλλους συναθλητές τους από τον Βόλο, την Καλαμάτα και την Αθήνα.
Το καλοκαίρι του 1971, η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναθέτει στη πόλη μας τη διοργάνωση  των Πανελλήνιων αγώνων σκαφών τύπου ΦΙΝ νέων.  Οι αγώνες αυτοί εντυπωσίασαν όλους τους φιλοξενούμενους για την άριστη διοργάνωσή τους και για τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του ΝΟΑ.
 Πρωταθλητής  ανακηρύχτηκε ο μετέπειτα Ολυμπιονίκης  Τάσος Μπουντούρης και τρίτος ο  δικός μας Θανάσης Παναγιωτίδης

Έτσι αρχίζει μια χρυσή περίοδος  για τον ΝΟΑ στην ιστιοπλοΐα, με πολλές συμμετοχές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, διακρίσεις αθλητών μας αλλά και αναθέσεις απανωτών διοργανώσεων εδώ στη πόλη μας, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, Πανελληνίων ιστιοπλοϊκών αγώνων, όπως σκαφών τύπου 420, 470 και ΟΠΤΙΜΙΣΤ.

Στην 1η φωτογραφία ο Πανελληνιονίκης  Τάσος Μπουντούρης με τον πατέρα του, στον εξώστη του Ν.Ο.Α., λίγο πριν από την ανακήρυξή του ως Πρωταθλητού Ελλάδος στα σκάφη τύπου FINN Νέων.
Στη 2η φωτογραφία η οργανωτική επιτροπή των αγώνων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στον εξώστη των εγκαταστάσεων του ΝΟΑ. 
Από αριστερά Ορδουμποζάνης Θόδωρος, Σαρικαβάζης (Πρόεδρος  Ν.Ο.Παλαιού Φαλήρου), Στέφανος Παμπορίδης, Χάρης Παπουτσάκης, Κορδοπάτης, Στέλιος Βαγενάς, Ηλίας Καρώνης (Ομοσπονδιακός Προπονητής), Τσούκας, Αλμπέρτος Παπουτσάκης, Μάρκος Κασιμάτης, Μπουντούρης (εκπρόσωπος Ολυμπιακού Πειραιώς) και Δαμιανός Γκαντίδης,


  
Το 1978 ιδρύεται από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και στη πόλη μας παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Ιστιοπλοΐας με πρώτο Διευθυντή- εκπαιδευτή τον Θόδωρο Ορδουμποζάνη και αρχίζει για τον Ν.Ο.Α. η μαζική παραγωγή ιστιοπλόων, μετατρέποντας ένα δύσκολο, απρόσιτο και ακριβό άθλημα προσιτό και προσβάσιμο για όλα τα παιδιά της πόλης μας.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από διάφορες δραστηριότητες, επιδείξεις και αγώνες του Ελληνικού Κέντρου Ιστιοπλοϊας το καλοκαίρι του 1979.
Ευχαριστούμε θερμά τον Θόδωρο Ορδουμποζάνη για την συγγραφή του παραπάνω ιστορικού αλλά και για τις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου