Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

στο νηπιαγωγείο του Αγ.Ελευθερίου

Tέλη της δεκαετίας του ΄50 και το νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργούσε κοντά στον αυλόγυρο του Αγίου Ελευθερίου, στεγάζεται προσωρινά (για λίγα χρόνια) σε μιά αποθήκη στον ίδιο αυλόγυρο προκειμένου να αποπερατωθεί το καινούργιο κτίριο. 
Η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική καθώς απεικονίζει το παιδαγωγικό περιβάλλον που επικρατούσε! Τραπεζάκια (θρανία) δεν υπήρχαν παρά μόνο χοντρά χαρτόνια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποτυπώδεις θρανία από τα παιδάκια. Πίσω βρίσκονται στοιβαγμένα τα ξύλα για την θέρμανση καθώς κάθε πρωί οι μικροί μαθητές έφερναν και ένα ξύλο από το σπίτι τους για να θερμανθούν με την ξυλόσομπα. Παρατηρούμε πως τότε οι τάξεις ήταν πολυπληθείς (πάνω από 45 άτομα) σε αντίθεση με σήμερα που έχει 15-25 άτομα αλλά παρόλαυτά υπήρχε τάξη και ησυχία. Οι ποδιές δηλώνουν την ιδιότητα του μικρού μαθητή. 
Η δασκάλα είναι η αείμνηστη και αγαπητή Κατίνα Παπανδρέου (με το απαραίτητο "αξεσουάρ" εκείνης της εποχής ανά χείρας, την βέργα). Η κυρία στην πόρτα είναι η μητέρα του Κ.Δημούδη η οποία πήγε να πάρει τον γιό της και έτυχε να είναι παρούσα στην φωτογράφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου