Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

η "Σάντα Ρόζα"


Σήμερα στην πόλη μας ελάχιστα παλιά κτίρια-καταστήματα-οικίες έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν παλαιότερες όμορφες εποχές. Ακόμα λιγότερα είναι τα κτίρια τα οποία είναι εν λειτουργία, (διότι τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα). Ένα από αυτά τα κτίρια, τα οποία είναι ακόμα "εν ζωή", είναι και η γνωστή μας "Σάντα Ρόζα" (παραλιακή ταβέρνα-ενοικιαζόμενα δωμάτια). Κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 στην παραλία, λίγο πιό έξω από την πόλη (τότε που η πόλη σταματούσε στα πολύ παλιά εργατικά). Η "Σάντα Ρόζα" ήταν ιδανική για μπάνιο την ημέρα και για διασκέδαση το βράδυ. 

Η επάνω φωτογραφία μας αποκαλύπτει την μορφή που είχε προς τα τέλη του ΄60 με τα δωμάτια από πίσω και την κλειστή προέκταση της ταβέρνας μπροστά. Στην ίδια φωτογραφία διακρίνουμε, στο βάθος αριστερά, το ραντάρ του ΟΤΕ πάνω από τα "Κόκκινα Βράχια" και τις "φλορέτες" της εποχής. Από δεξιά διακρίνουμε την ερημιά που υπήρχε από την πάνω μεριά του δρόμου (προς Ν.Χηλή) καθώς τότε όλη η περιοχή ήταν χωράφια και ύπαιθρος.

Η μεσαία φωτογραφία απεικονίζει την ανατολική πλευρά της "Σάντα Ρόζα" (τα σημερινά δωμάτια 13 και 14) η οποία κατόπιν ενώθηκε με το υπόλοιπο κτίσμα. Στο βάθος διακρίνουμε και τα τελευταία σπίτια της Αλεξ/πολης.

.Η τελευταία φωτογραφία μας δίνει την εικόνα από την δεκαετία του '70. 
Το χαρακτηριστικό "τσαρδάκι" με τις καλαμιές και οι κλασσικές καρέκλες της εποχής (τις οποίες διέθεταν όλα τα καλοκαιρινά καφέ και ταβέρνες εκείνης της περιόδου) αποτελούν μιά γνώριμη και οικεία εικόνα.


Η "Σάντα Ρόζα" είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ωραιότερες αναμνήσεις πολλών Αλεξ/πολιτών, μεγάλων και μικρών, καθώς επί 60 συναπτά έτη δεν σταμάτησε να προσθέτει όμορφες εικόνες στην μνήμη μας. Εμείς ευχόμαστε και οι σημερινοί νέοι, μετά από άλλα τόσα χρόνια, να συνεχίζουν να έχουν το ίδιο όμορφες αναμνήσεις βλέποντάς την.


ευχαριστούμε τον Χρήστο για μιά σειρά φωτογραφιών που μας παρέδωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου