Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

τελικά, ο χρυσός μας φέρνει πιό κοντά;Καθώς το θέμα με τον χρυσό τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, ως ιστολόγιο που ασχολείται αποκλειστικά με την Αλεξ/πολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θα θέλαμε και εμείς να εκφράσουμε δημόσια την κάθετη αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη «επένδυση». Τασσόμαστε στο πλευρό όλων όσων
διαμαρτύρονται και αντιστέκονται (Διανομαρχιακή, Δήμος Αλεξ/πολης, επιστήμονες, διάφοροι φορείς κλπ). Δεν επιθυμούμε το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου σε ξένες εταιρείες για πενταροδεκάρες. Δεν επιθυμούμε τον εμπαιγμό με τις «θέσεις εργασίας» για ελάχιστα χρόνια και με μισθούς πείνας(;). Δεν επιθυμούμε την γνωστή πρακτική που ονομάζεται "εξαγορά συνειδήσεων" η οποία μας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές κοινωνίες. Δεν επιθυμούμε την χρησιμοποίηση της παρούσης οικονομικής κρίσης ως άλλοθι για το επερχόμενο "έγκλημα". Κυρίως δεν επιθυμούμε την καταστροφή του οικοσυστήματός μας και του μέλλοντος των παιδιών μας καθώς το κυάνιο θα αποτελεί για πολλούς αιώνες μία «ωρολογιακή βόμβα» η οποία αν «εκραγεί» με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο (από μια θεομηνία, δολιοφθορά, κακή συντήρηση του χώρου, αμέλεια κλπ) θα μολύνει μόνιμα οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα της (θάλασσα, έδαφος, υπέδαφος, υπέργεια και υπόγεια νερά, χλωρίδα, πανίδα ) σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Τις συνέπειες θα τις υποστούμε εμείς και τα παιδιά μας κι όχι οι κοστουμαρισμένοι μάνατζερ της εταιρείας.
 Η περιοχή μας είναι προικισμένη και όποιος θέλει να την αναπτύξει (κι όχι να την «αναπτύξει») θα πρέπει να αναδείξει και να εκμεταλλευτεί τα «ατού» της. Η Αλεξ/πολη είναι μια όμορφη παραλιακή πόλη που διαθέτει λιμάνι, αυτοκινητόδρομο, σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο η οποία μπορεί να καταστεί ο κύριος εμπορικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε νευραλγικό σημείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διαθέτουμε άφθονη και δωρεάν (ανεκμετάλλευτη) ενέργεια από τα θερμά λουτρά της Τραϊανούπολης. Έχουμε απέναντι ένα νησί-«υπερόπλο» το οποίο αν το αναβαθμίσουμε τουριστικά θα μπορεί να θρέφει μόνιμα χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ευρύτερη περιοχή. Η ενδοχώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος. Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο Μάκρης, πεπόνια Πέπλου, μετάξι Σουφλίου, τσίπουρα, κρασιά, σκόρδα κλπ) είναι από τα καλύτερα του κόσμου τα οποία, όμως, περιμένουν την κατάλληλη προώθηση. Το Δέλτα του Έβρου με την παγκοσμίου φήμης βιοποικιλότητά του, το εθνικό πάρκο της Δαδιάς, ο ζεόλιθος, οι ανεκμετάλλευτες παραλίες μας, οι αρχαιότητές μας, η Παναγιά Κοσμοσώτειρα, ο παμπάλαιος παραδοσιακός ελαιώνας, η ερειπωμένη βιομηχανική ζώνη του Άβαντα, η παραμελημένη αγροτική μας παραγωγή (θυμίζουμε πως ο Νομός μας φημιζόταν για τις καλλιέργειές του), η τελματωμένη ζωική μας παραγωγή, η δυνατότητα δημιουργίας πολλών ιχθυοκαλλιεργειών, η αθλητική μας παράδοση και ιστορία (σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να κάνουμε «θαύματα» καθώς έχουμε τεράστια παράδοση στον αθλητισμό και θα μπορούσαμε να διοργανώνουμε συνεχώς διάφορους αθλητικούς αγώνες με ό,τι θετικό συνεπάγεται), το τεράστιο Νοσοκομείο μας, οι πανεπιστημιακές μας σχολές, ο πολυάριθμος Στρατός μας, το ανθρώπινο δυναμικό, η πολιτιστική μας κληρονομιά και δεκάδες άλλα ανεκμετάλλευτα κεφάλαια θα μπορούσαν να φέρουν μόνιμη, διαρκή, πραγματική, οικολογική, πρωτογενή και ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο μας κι όχι παροδική, ψεύτικη, καταστροφική και ανούσια. Ας μην γελιόμαστε. Ξέρουμε καλά ποιός θα βγεί κερδισμένος από αυτήν την υπόθεση και ποιός χαμένος. Τα λίγα χρήματα που θα διατεθούν μέσα σε μιά δεκαετία δεν είναι λύση. Για εκατομμύρια χρόνια ο χρυσός φιλοξενείται στα εδάφη μας. Ας παραμείνει θαμμένος μερικά ακόμα χρόνια έως ότου η διαδικασία εξόρυξής του καταστεί φιλική προς το περιβάλλον κι όταν τα κέρδη από τα αποθέματα θα μπούν στα ταμεία της Πατρίδας μας και του τόπου μας και όχι σε ξένες "τσέπες".
 Μέχρι τότε απαιτούμε σοβαρό σχεδιασμό για σοβαρή πολυεπίπεδη ανάπτυξη κι όχι προχειρότητες με την εις βάρος μας "ανάπτυξη". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου