Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

χοροδιδασκαλείον Πασχαλίδη

Είναι γνωστό σε όλους πως η πόλη μας, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, πρωτοπορούσε στον πολιτισμό. Λόγω της θάλασσας (που επέτρεπε την επικοινωνία με άλλα λιμάνια), λόγω του Σιδηροδρόμου (που μας ένωνε με την υπόλοιπη Ευρώπη), λόγω της παρουσίας των πολλών προξενείων (και των συνηθειών που έφερναν από τα μέρη τους), λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού κλπ όλα αυτά διαδραμάτισαν τις συνθήκες για να αναπτυχθούν δραστηριότητες αρκετά "προχωρημένες" για την εποχή. 
Η παραπάνω φωτογραφία είναι έξω από την Σχολή Χορού του Κωνσταντίνου Πασχαλίδη, επί της παραλίας (παραδίπλα από την παλιά Νομαρχία) το 1922.
 Ο Κ.Π.γεννήθηκε το 1867 στην Αδριανούπολη και σε ηλικία 30 ετών (γύρω στο 1897-98) ήρθε και εγκαταστάθηκε στην νέα πόλη. Στις αρχές της δεκετίας του ΄10 (στην διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου) διατηρούσε βωβό κινηματογράφο επί της Βενιζέλου (δίπλα στα έπιπλα Ξανθίδη) ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά. Κατόπιν άνοιξε χοροδιδασκαλείο στην παραλία μας και την δεκαετία του ΄30 το μετέτρεψε σε καφενείο με την ονομασία "Παράδεισος".
Στο μέσον με το μουστάκι ο Κ.Πασχαλίδης, εν μέσω των μαθητριών χορού, και πάνω ο γιός του Κομνηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου