Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

φωτογραφία Σιδηροδρομικών

Βρισκόμαστε γύρω στο 1940.
 Ο Σιδηρόδρομος, εκείνην την εποχή αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες, αποτελούσε το πιό διαδεδομένο μέσο μεταφοράς* με πολλά και συχνά δρομολόγια σε όλην την ελληνική επικράτεια. 
 Στην φωτογραφία οι εργαζόμενοι του "Γαλλικού Σταθμού" της πόλης μας φωτογραφίζονται μαζί με τους Γάλλους υπεύθυνους της Γαλλικής εταιρείας  που διαχειριζόταν μέχρι το 1950 την συγκεκριμένη σιδ/κή γραμμή, μπροστά από το πανέμορφο ξύλινο κτίριο. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το κτίριο του Γαλλικού Σταθμού είναι ένα από τα ελάχιστα ξύλινα σιδηροδρομικά κτίρια του 19ου αιώνα που απέμειναν στην Ελλάδα. Άλλωστε για αυτό γυρίστηκε εδώ το τηλεοπτικό σίριαλ "τα παιδιά της Νιόβης" διότι αποτελεί ένα ζωντανό (ανεκμετάλλευτο) μουσείο.


* και σήμερα το τραίνο αποτελεί το πιό διαδεδομένο μέσο μεταφοράς σε όλες τις προηγμένες (κι όχι μόνο) χώρες του κόσμου αλλά στην πατρίδα μας παραμελήθηκε, απαξιώθηκε, καταστρατηγήθηκε και , εν τέλει, ξεπουλιέται με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ιδίως η πόλη μας, μιά κατεξοχήν "σιδηροδρομική" πόλη, θα έπρεπε σε κάποιον χώρο να στέγαζε τις αναμνήσεις από το σιδηροδρομικό παρελθόν της...

3 σχόλια:

 1. Ο Γάλλος που αναφέρεται στο σχόλιο λεγόταν Ανρύ Φονταίν κι έχω την εντύπωση, με μια μικρή αμφιβολία, πως είναι ο ψηλός κύριος με την ανοιχτόχρωμη ρεμπούμπλικα. Η κυρία της φωτογραφίας λεγόταν Μελπομένη Πασχαλίδου, εργαζόταν τότε στοη γαλλοελλήνική εταιρεία και η φωτογραφία είναι πιθανόν μεταπολεμική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έτσι μας είπαν και εμάς, πως λεγόταν Φονταίν.
  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παπαδόπουλος Θεόδωρος5 Ιανουαρίου 2014 - 1:30 μ.μ.

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή