Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

η Στρατιωτική μας Μπάντα στο Μέτωπο

Μιά υπέροχα σκηνοθετημένη φωτογραφία του 1922 (14 Μαϊου 1922), κάπου στην Μικρά Ασία, από την Στρατιωτική Μπάντα του Ελληνικού Στρατού. 
Οι Στρατιωτικές μπάντες πάντα ακολουθούσαν τον Ένδοξο Στρατό μας ακόμα και στα μέτωπα των εχθροπραξιών. Η απαρχή αυτής της συνήθειας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όσοι κατέφυγαν στα βουνά (αρματολοί και κλέφτες) και γνώριζαν μουσική συνέγραφαν δημοτικά τραγούδια και μουσικές προκειμένου να εξιστορήσουν γεγονότα αλλά και να τονώσουν το ηθικό των ενόπλων. Αυτό συνεχίστηκε και αργότερα πιό ¨επίσημα" με την οργάνωση της Στρατιωτικής Μουσικής. Τα στρατιωτικά εμβατήρια έχουν πολλούς λόγους υπάρξεως αλλά ο κυριότερος είναι η τόνωση του ηθικού του στρατεύματος.

Η παραπάνω φωτογραφία διαθέτει πολύ καλό "στήσιμο" των απεικονιζόμενων. Σε συνδυασμό με τον αντικατοπτρισμό του νερού, την κάνουν μοναδική.

 Ανάμεσα στους στρατιώτες είναι και ο παλαιός Αλεξ/πολίτης Θόδωρος Δόδουλας (πατέρας της αγαπητής συνταξιούχου δασκάλας κ.Βασιλικής) ο οποίος τα κατοπινά χρόνια διατηρούσε σιδεράδικο επί της οδού Αρκαδιουπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου