Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

έπαινος 1953


Ένα σπάνιο έγγραφο (έπαινος) από το ΠΙΚΠΑ Αλεξ/πόλεως (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης) το 1953. Τα χρόνια εκείνα στις περισσότερες οικογένειες δεν υπήρχε δυνατότητα, λόγω ανέχειας, να έχουν προσωπικό παιδίατρο για τα παιδάκια τους. Το ΠΙΚΠΑ λοιπόν είχε κάνει ένα κέντρο και κάθε τόσο τα πήγαιναν για παρακολούθηση, δηλαδή υποδείκνυαν στους γονείς τη σωστή διατροφή των παιδιών, έλεγχαν αν έπαιρναν το κανονικό βάρος, αν έβγαζαν κανονικά τα δοντάκια τους, αν η κινητικότητά τους ήταν αυτή που έπρεπε, κλπ., κλπ. Στο τέλος της παρακολούθησης δίνονταν βραβεία και έπαινοι στα παιδάκια που είχαν την επιθυμητή εξέλιξη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιδρύματος. Για την ακρίβεια δίνονταν έπαινοι στις μητέρες που τα παιδάκια τους χαίραν άκρας υγείας (βάρος, ανάπτυξη, εμφάνιση κλπ) διότι εκείνην την περίοδο τίποτα δεν ήταν δεδομένο και αυτονόητο όπως σήμερα. Οι δύσκολες συνθήκες ζωής, το ελλιπές σύστημα υγείας και η παιδική θνησιμότητα μάστιζαν τον πληθυσμό της χώρας μας.
Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να μην ξαναεμφανιστούν αυτοί οι έπαινοι καθώς η τραγικότητα όλων αυτών που μας συμβαίνουν μας οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Ήδη, εν έτει 2013, η πείνα και η ανέχεια σαρώνει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
 
Ο παραπάνω έπαινος δόθηκε στην κυρία Φωφώ Παράσχου και στον γιό της, τον μικρό Γιάννη Παράσχου, στις 30 Αυγούστου του 1953. Ευχόμαστε σε όλην του την ζωή να είναι γερός και δυνατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου