Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

αντιβουλγαρικό συλλαλητήριο 1945

Ελάχιστους μήνες μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδος από την τριπλή κατοχή (Ιταλο-Γερμανο-Βουλγαρική) υπάρχουν ακόμα "εκκρεμότητες" ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία σχετικά με περιουσιακά θέματα (καθώς πολλοί Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πόλη μας και γύρισαν στην Βουλγαρία αφήνοντας ασαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών που κατείχαν). Η κύρια "εκκρεμότητα", όμως, ήταν η φήμη που κυκλοφορούσε πως συζητιόταν (μεταξύ των συμμάχων μας) να δοθεί η Θράκη στην Βουλγαρία ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση (βουλγαρικών)εδαφών στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Η σπάνια φωτογραφία απεικονίζει τον συμπολίτη μας Τάκη Αδαμίδη (γνωστός από την οινοποιία Αδαμίδη) να βγάζει λόγο, στο αντιβουλγαρικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας στις 18/7/1945, απαιτώντας (προφανώς) να μην δοθεί τίποτα στους κατακτητές και λεηλατητές της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο ελληνικός λαός προσέφερε ποταμούς αίματος και πολύ βαρύ τίμημα κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Πολέμου (κι όχι μόνο...).
Εικάζουμε πως η ομιλία πραγματοποιήθηκε από το μπαλκόνι κτιρίου (σημερινά γραφεία ΚΚΕ) που βρισκόταν δίπλα από το κτίριο του παλιού Δημαρχείου (που τότε βρισκόταν στην θέση του σημερινού, κατόπιν πήγε στην πλατεία Κύπρου και μετά ξαναγύρισε στην παλιά του θέση) διότι το κτίριο που διακρίνεται είναι το ξενοδοχείο "Πανελλήνιον" (πρώην προξενείο Αυστρίας).


Ακολουθεί η φωτογραφία του κτιρίου (τέρμα αριστερά) από άλλη οπτική γωνία καθώς και μερικές πληροφορίες από το βιβλίο του Θ.Ορδουμποζάνη "Προκτήτωρ πόλις":

Προπολεμική άποψη του κέντρου της πόλης όπου δέσποζε το κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν διάφορα Προξενεία, αργότερα το καφενείο Πανελλήνιον, η Στρατιωτική Λέσχη κ.λ.π. Από όλα τα κτίρια της φωτογραφίας σήμερα δεν σώζεται κανένα. Το κτίριο αυτό έγινε πολυκατοικία, στον χώρο που είναι οι  παράγκες αριστερά του  ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο ΑΛΕΞ και το επόμενο κτίριο επίσης πολυώροφη πολυκατοικία.  Στη συνέχεια αμέσως μόλις διακρίνεται το παλιό Δημοτικό κατάστημα, στην ίδια θέση που βρίσκεται και σήμερα.1 σχόλιο:

  1. Το κτίριο από το οποίο μιλά ο Τάκης Αδαμίδης, δεν είναι το Δημοτικό Κατάστημα, το οποίο δεν είχε μπαλκόνι, αλλά το διπλανό κτίριο, στο οποίο σήμερα βρίσκονται τα γραφεία του Κ.Κ.Ε. Σας στέλνω δύο φωτογραφίες, μία της πρόσοψις της παλιάς Δημαρχίας (από το βιβλίο μου "Προκτήτωρ πόλις") και μία του κτιρίου του πρώην προξενείου της Αυστροουγγαρίας ή του καφενείου "Πανελλήνιον" στην οποία φαίνεται και το κτίριο από το οποία μιλά ο Αδαμίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή