Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

η Αθηνά από την Αλεξ/πολη

Αθηνά Μερτύρη. Μιά άγνωστη συντοπίτισσά μας.
 Οι παλαιότεροι την θυμούνται μέσα από τους ρόλους της στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.
Η Αθηνά Μερτύρη γεννήθηκε το 1931 στην Αλεξανδρούπολη. Σε νεαρή ηλικία έφυγε για την Αθήνα. Εκεί έκανε καριέρα ως ηθοποιός σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους ρόλους. Συνήθως έπαιζε τον άχαρο ρόλο της άσχημης κοπέλας που ήθελε απεγνωσμένα να παντρευτεί αλλά και της φαντασιόπληκτης η οποία περνιόταν για όμορφη και σκερτσόζα, προκαλώντας το γέλιο. Έπαιξε βοηθητικούς ρόλους σε δεκάδες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, συνήθως στο πλάι του Θανάση Βέγγου (ως επίδοξη φιλενάδα του).Επίσης έπαιξε και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε πιό πρόσφατες βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80.  Παρόλο που το όνομά της δεν ήταν γνωστό, η φυσιογνωμία της ήταν πασίγνωστη την εποχή που μεσουρανούσε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου του 2007. Κόρη της είναι η Βαρβάρα Μερτύρη, επίσης ηθοποιός (σε μικρούς βοηθητικούς ρόλους).

Η Αθηνά Μερτύρη μαζί με την Ταϋγέτη (την επίσης  "άσχημη" του ελληνικού κινηματογράφου) ήταν συνήθως οι μόνιμοι εφιάλτες του Θανάση Βέγγου οι οποίες τον "καταδίωκαν" σε πολλές ταινίες του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου