Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

ο Δήμαρχος Αλτιναλμάζης Κωνσταντίνος

Το μνήμα του πρώτου Δημάρχου της απελευθερωμένης πόλης μας , Κωνσταντίνου Αλτιναλμάζη, στα παλιά μας νεκροταφεία.

Ο Κ.Αλτιναλμάζης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1876 και απεβίωσε στην πόλη μας στις 15 Μαρτίου του 1948. Η οικογένεια Αλτιναλμάζη ήταν Αινίτικης καταγωγής αλλά μετακινήθηκε στην Αδριανούπολη και κατόπιν στην νέα πόλη της Αλεξ/πολης. Η οικογένεια των Αλτιναλμάζηδων προσέφερε στον αγώνα για την ελευθερία πολλούς αγωνιστές (ο οπλαρχηγός Χαράλαμπος Αλτιναλμάζης κρεμάστηκε από τους Τούρκους μαζί με τον Πατριάρχη Κύριλλο). Λόγω της εθνικής του δράσης στην Αδριανούπολη οι Βούλγαροι (οι οποίοι στις αρχές του περασμένου αιώνα , για κάποια χρόνια, κατείχαν τμήματα της Θράκης) τον καταδίκασαν σε θάνατο, αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή. Στην πόλη μας ήρθε μετά την εκκένωση της Αν.Θράκης, το 1923, και άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Λόγω του χαρακτήρα του και της πατριωτικής του δράσης του δόθηκε η δημαρχία της νεο-απελευθερωμένης πόλης, το 1924, και στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (25/10/1925) αναδείχθηκε πανηγυρικά Δήμαρχος Αλεξ/πόλεως. Ο Κ.Αλτιναλμάζης, ήταν ο μακροβιότερος Δημάρχος της πόλης μας από 1924 έως το 1941. Κατά τη διάρκεια της κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα και όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση τον ξανακάλεσαν, το 1946, και ανέλαβε πάλι την Δημαρχία έως τον θάνατό του το 1948. Η κατασκευή του Δημοτικού (Εθνικού) μας σταδίου, τα έργα υδρεύσεως, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα της πόλης, τα Δημοτικά σφαγεία, η ίδρυση της Φιλαρμονικής και πολλά άλλα έγιναν επί Δημαρχίας του. Αυτό, όμως, το οποίο θα ήταν έργο πνοής (αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω της γερμανο-βουλγαρο-ιταλικής κατοχής) ήταν η πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί τα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης μεταφέροντας το θερμό νερό με αγωγούς προς την Αλεξ/πολη. Μάλιστα μαζεύτηκαν και 1.500.000 δρχ για το έργο αλλά δεσμεύτηκαν και "εξαφανίστηκαν" από τις κατοχικές κυβερνήσεις. Όλα αυτά πριν από 75 χρόνια! Σήμερα τα θερμά λουτρά ακόμα περιμένουν την "εκμετάλλευσή" τους.

 ο Κ. Αλτιναλμάζης με το Δημ. Συμβούλιο της πόλης μας λίγο πριν την έναρξη του 2ου Παγκ.Πολέμου. Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι : Χαμπούρης Γ.- Βαφειάδης Μαρ.- Τερζής Θαν.- Καρυωτάκης Κ.- Πινάτζης Νικ.

κάτω: ο Δήμαρχος Αλτιναλμάζης με το Δ.Σ. κατά την διάρκεια εθνικής εορτής.(οι 2 κάτω φωτογραφίες είναι από το αρχείο της κ. Πινάτζη-Αιννίνου και το ιστορικό από το βιβλίο "πρόσωπα και μορφές της Αλεξ/πολης")

2 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε!! Βρίσκονται πουθενά και σήμερα τέτοιοι δήμαρχοι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή