Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

το καϊκι "Μανωλίκας"

Επάνω:  Το ξύλινο εμπορικό καράβι "Μανωλίκας" (διέθετε καί μηχανή αλλά καί πανιά)  το οποίο για πολλά χρόνια (μέχρι και τα μέσα του '60) εμπορεύονταν διάφορα προϊόντα από και πρός το λιμάνι της πόλης μας.
 Σαμοθράκη-Λήμνο-Λαύριο-Σύρο και πολλά άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής και νησιώτικης Ελλάδος συνδεόταν ακτοπλοϊκά με την Αλεξ/πολη με τέτοιου είδους καΐκια. Εκτός των άλλων κάθε χρόνο μετέφερε και πρώτη ύλη για την τοπική οινοποιία του Αδαμίδη από την Αττική (που ως γνωστόν η ευρύτερη περιοχή της Αττικής βγάζει από τα καλύτερα κρασιά-ρετσίνες) καθώς η τοπική παραγωγή δεν επαρκούσε για την ζήτηση της ρετσίνας "Αδαμίδη" εκείνην την εποχή (σήμερα η μπύρα και το τσίπουρο πήραν μεγάλο μερίδιο της αγοράς από την ρετσίνα που τότε είχε την μεγαλύτερη κατανάλωση).


Κάτω:  Το σκαρί "Μανωλίκας" στα Θεοφάνια (6/1) του 1962 στο λιμάνι μας.
Το συγκεκριμένο καΐκι ναυπηγήθηκε το 1949 στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο "Εγνατία" (τότε βρίσκονταν εκεί τα σφαγεία). Εκεί στην παραλία υπήρχε ένα υποτυπώδες ναυπηγείο και η οικογένεια Μανωλίκα κάλεσε μαστόρους-ναυπηγούς από την Σύρα (η Σύρος έχει μεγάλη ναυπηγική παράδοση) για να φτιάξει το καϊκι τους. Το σκαρί ρίχτηκε στην θάλασσα το 1950 και μέχρι το 1965 έκανε εμπορικά δρομολόγια. Κατόπιν πουλήθηκε και σήμερα ανακαινισμένο κάνει τουριστικές κρουαζιέρες σε ελληνικά νησιά με το όνομα "Φοίβος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου