Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Αλεξ/πολη το 1960

 Έχει περάσει μιά δεκαετία από την λήξη του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου και η Ελλάς "περνά" και τυπικά (αφού ουσιαστικά είχε προκαθορισθεί πολύ πρίν τον εμφύλιο) στην αμερικανοαγγλική σφαίρα επιρροής. Αυτό σήμαινε πως από την δεκαετία του ΄50 άρχισε ο κατακλυσμός μας με αμερικανικές ταινίες, αμερικάνικα προϊόντα, αμερικάνικο τρόπο ζωής, αμερικάνικη μουσική και γενικά με οτιδήποτε εξυμνούσε την Αμερική.

Ο 6ος στόλος συχνά-πυκνά βρίσκονταν στην Πατρίδα μας και σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιωτικοί επισκέπτονταν περιοχές όπου ελλιμενίζονταν τα πλοία τους. Και μόνο η επίσκεψη Αμερικάνων στρατιωτικών, τότε, αποτελούσε γεγονός αφού είχαμε δημιουργήσει μιάν άλλην (φαντασιακή) εικόνα για αυτούς μέσα από τις ταινίες. Πόσο μάλλον όταν έρχονταν με ελικόπτερο , πράγμα σπανιότατο για εκείνην την εποχή.

Στην πάνω φωτό, πεζοναύτες του 6ου Αμερικάνικου στόλου προσγειώνονται με το ελικόπτερό τους στην παραλία του Φλοίσβου, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1960, και τα παιδάκια του Ά Παιδικού Σταθμού επισκέπτονται το σημείο της προσγείωσης ώστε να δούνε από κοντά αυτό το παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο.
Δάσκαλοι και λοιποί ντόπιοι της υποδοχής φωτογραφίζονται με τον επικεφαλής της αποστολής. 

Η φωτογραφία μας δίνει και την εικόνα της παραλίας του Φλοίσβου το 1960.
 Παρατηρούμε το πλήθος του κόσμου, που έχει μαζευτεί πάνω από το τείχος της παραλίας, προκειμένου να παρακολουθήσει το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου