Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Ζάτοπεκ- Φουντουκίδης 1966

Μιά ιστορική φωτογραφία του 1966 (17 Αυγούστου). Ο μεγάλος Αλεξ/πολίτης αθλητής  Βαγγέλης Φουντουκίδης φωτογραφίζεται με τον μεγάλο Τσεχοσλοβάκο Ολυμπιονίκη Εμίλ Ζάτοπεκ (αριστερά).

Ο Ζάτοπεκ  διέπρεψε στην Ολυμπιάδα του Ελσίνκι το 1952 σαρώνοντας τα μετάλλια αφού πήρε το χρυσό σε 3 διαφορετικά αγωνίσματα (στα 5.000μ, στα 10.000μ και στο Μαραθώνιο). Δικαίως τον ονόμασαν "ο άνθρωπος ατμομηχανή". Σύζυγός του ήταν η επίσης Ολυμπιονίκης στον ακοντισμό, Ζατοπέκα Ντάνα.

Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης είναι από τους τελευταίους παλιούς μεγάλους αθλητές, εν ζωή, της πόλης μας. Φίλος και συναθλητής του Φώτη Κοσμά ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν στις ενέργειες για την μετονομασία του Σταδίου μας σε Στάδιο "Φώτης Κοσμάς".
Ο Β.Φουντουκίδης έχει στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος στο μήκος 12 φορές! Διέπρεψε στους αγώνες του ΝΑΤΟ (1954) και πήρε την 1η θέση σε διεθνείς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο το 1955. To 1955 κατακτά και την 1η θέση μέσα στην Τουρκία (σε διεθνείς αγώνες) με άλμα 7,21 και ο Φώτης Κόσμας βγαίνει επίσης πρώτος στα 400μ με εμπόδια.
Ο ίδιος εξακολουθεί καθημερινώς να δίνει το "παρών" στο γήπεδο και στις προπονήσεις των μικρών αθλητών. Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι γερός και να συνεχίζει...

Το αυτόγραφο του Ζάτοπεκ προς τον Φουντουκίδη (όπου εκτός της υπογραφής του απεικονίζει και την γυναίκα του Ντάνα να τον κυνηγά με το ακόντιο...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου