Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

η παρέα το 1958

Μιά όμορφη φωτογραφία του 1958 (1η Απριλίου) από την παρέα γνώριμων και αγαπητών συμπολιτών μας. Από αριστερά Κοσμάς Λεπτίδης- Άγγελος Πανταζίδης- Γιώργος Καλαφατζής- Κώστας Πανταζίδης- Αλέκος Καραμπουναριώτης- Θεοδόσης Ρόπαλος (με την κιθάρα) - (κάτω από δεξιά) Μόσχος Ντώνιας- Κώστας Καραλής- Θανάσης Σιδερίδης- Γιάννης Τσότρας.
Βρίσκονται στην μέση της Λεωφόρου, στο σημείο που βρίσκονται τα φανάρια του Εγνατία.

Γάμος το 1947

Γάμος στον Άγιο Ελευθέριο το 1947. Οι νεόνυμφοι είναι το ζεύγος Κυριακίδη (Μελπομένη και Βασίλης) με κουμπάρο τον Κουτσουρά (ιδιοκτήτη της περίφημης ταβέρνας τα 5Φ).
Όλοι οι καλεσμένοι είναι παλαιοί γνωστοί Αλεξ/πολίτες (που αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε)

Λεπτ. παρατηρούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των καλεσμένων είναι γυναίκες καθώς τότε οι περισσότεροι άντρες ήταν στρατευμένοι.

στην Λεωφόρο το 1949

Λεωφόρος Δημοκρατίας (Βασ. Γεωργίου τότε) το 1949. Μόλις έχει τελειώσει ο αδελφοκτόνος εμφύλιος και η Ελλάς (μαζί και η πόλη μας φυσικά) προσπαθούν να βρούν την καθημερινότητά τους και να ορθοποδήσουν. Η φωτογραφία μας δίνει μιά "γεύση" από την μορφή που είχε ο κεντρικός μας δρόμος την περίοδο εκείνη. Το μέρος είναι (περίπου) απέναντι από το Δημαρχείο. Ο στρατιώτης Μιχάλης Δαλαβέρας φωτογραφίζεται με την σύζυγό του Κατίνα, με την μικρή του κόρη Μυρσίνη και τις αδελφές Κακαλέκου.

στο λιμανάκι της Μάκρης το 1962

Η φωτογραφία του 1962 μας αποκαλύπτει την εικόνα και την μορφή που είχε το λιμανάκι της Μάκρης με τα αβαθή νερά και τις λιγοστές ξύλινες βάρκες.

AlexandrouPOLIS

Ευχαριστούμε θερμώς το περιοδικό AlexandrouPOLIS για την αναφορά του στο ιστολόγιό μας (καινούργιο τεύχος σελ.32). Του ευχόμαστε και εμείς , καλή συνέχεια.

στο γήπεδο της Μαϊστρου

Ο αγαπητός Γιάννης Κοσμίδης (γνωστός στους περισσότερους είτε ως ταχυδρόμος είτε ως διαιτητής ποδοσφαίρου) το 1980 μετά από κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ φίλων στο γήπεδο της Μαϊστρου.

ΔΕΥΑΑ 30 χρόνια

Mιά φωτογραφία που αλιεύασαμε από την εφημερίδα "Γνώμη" και σας την παρουσιάζουμε με το ρεπορτάζ της.
Η συγκεκριμένη φωτό τραβήχτηκε πριν από 30 χρόνια. Ήταν Άνοιξη του 1981 όταν σε Λαϊκή συνέλευση, που διοργάνωσε η τότε Δημοτική Αρχή του Τάσου Σουλακάκη, οι δημότες της πόλης μας ενημερώθηκαν και αποφάσισαν την ίδρυση της ΔΕΥΑΑ. Ήταν ακόμη η εποχή που λειτουργούσε η ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία και αποφάσιζε η ίδια.. Μεγάλη η προσφορά της ΔΕΥΑΑ στην τοπική κοινωνία καθώς αναβάθμισε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλεως, αντιμετώπισε τις πλημμύρες, την λειψυδρία, τους ξεχειλισμένους βόθρους, αντικατέστησε το πεπαλαιωμένο σύστημα υδρεύσεως κλπ. Η ενημέρωση είχε γίνει από τον Δήμαρχο Σουλακάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γ. Λασκαράκη.
Στην φωτό ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Χατζηνικολάου (πατέρας του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου) και στο πάνελ οι: Χρήστος Δούκας, Κώστας Πανταζίδης, Γιάννης Λασκαράκης, Λάκης Σεβρικόζης και Τάσος Σουλακάκης.

Σχόλιο: καθώς τα πάντα "παίζονται" στην Πατρίδα μας, ευελπιστούμε πως δεν θα (ξε)πουληθούν - ιδιωτικοποιηθούν εταιρείες και οργανισμοί κοινής ωφέλειας (και λοιπών δημοσίων αγαθών). Θα ήταν εγκληματικό να αφαιρεθούν από τις τοπικές κοινωνίες τέτοιου είδους επιχειρήσεις (που ούτως ή άλλως το ξεπούλημά τους δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, όσο και να μας "βομβαρδίζουν" περί του αντιθέτου...)

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

στα Δίκελλα το 1988

Η παρέα εκδράμει στα Δίκελλα το καλοκαίρι του 1988 και φωτογραφίζεται κάτω από την μπασκέτα στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως.
Από αριστερά: Ζήσης Μπογιότας- Μανώλης Περτσίνης- Δώρης Καρύδης- Γιάννης Στάγκος και Πάνος Δούκας (ο πιό φορτωμένος από όλους...)

Δόξα 1961

Η ομάδα της Δόξας Αλεξ/πόλεως φωτογραφίζεται την 25η Ιουνίου του 1961 στο χωμάτινο γήπεδό μας.

Από αριστερά: Ατσαλής Κώστας (έφορος), Χατζησταύρου Βαγγέλης- Ζερβάκης Μανώλης- Χαραλαμπίδης Κώστας (Πατατής)- Ορφανός Κώστας (Πρόεδρος)- Παγγοζίδης Παναγιώτης- Αθανασιάδης Σπύρος- Παπαμάλης Απόστολος- Διαμαντίδης ο δικηγόρος (Σύμβουλος)
 Από κάτω αριστερά: Γιαγουρτάς Βαγγέλης- Παπαμάλης Γιώργος- Γεωργιάδης Γιάννος (Γιούργιας)- Κωνσταντινίδης Ηλίας (Φθήνειας)- Μπουκλαϊδης Ανέστης.

Το 1966 πολλοί από τους παίκτες της Δόξας πήγαν στον Εθνικό και τους επόμενους μήνες συγχωνεύτηκαν οι δύο ομάδες (και η Δόξα έπαψε να υπάρχει). Πολύ αργότερα αρκετοί από τους παλιούς παίκτες της Δόξας μετακινήθηκαν προς τη νέα ομάδα της πόλης μας, το ΑΛΕΞ.

η "εκλεκτή" παρέα

Στην Γιορτή Κρασιού το 1970. Στην παρέα του Παρασκευά Γιώργου, της Λίτσας Νιανιακούδη και του συζύγου της Παναγιώτη Νιανιακούδη βρίσκεται και ένας εκλεκτός καλεσμένος που μεσουρανούσε εκείνην την εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος (δεύτερος από αριστερά με τα γυαλιά).

Απολλωνιάδα 1948

Στην Απολλωνιάδα το 1948. Τα πιτσιρίκια της γειτονιάς μαζεύτηκαν για να φωτογραφηθούν (πράγμα σπάνιο για εκείνην την εποχή). Μεταξύ τους οι: (από αριστερά) Αντώνης Βοσνίδης- Σεβρικόζης Περικλής-....-.....- Γιάννης Πανταζίδης-....- Κώστας Πανταζίδης- Θανάσης Σιδερίδης- Άγγελος Πανταζίδης- Γιάννης Τσότρας

κρεββάτι - ψυγείο το 1959

Δύο φωτογραφίες του 1959 που θυμίζουν (στους παλαιότερους) δύο συνηθισμένα και απαραίτητα αντικείμενα των τότε οικιών. Πάνω, το σιδερένιο κρεββάτι και κάτω το παλιό ψυγείο με τον πάγο (διότι τότε τα ψυγεία με τον ηλεκτρισμό ήταν άγνωστα στην πόλη μας). Την μικρή Δέσποινα Μπροβάνου δεν φαίνεται στην φωτογραφία να την στεναχωρεί ιδιαίτερα ούτε το παλιό κρεββάτι , ούτε το ψυγείο με τον πάγο...

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

στην Γιορτή Κρασιού το 1972

Η παρέα αποτελείται από παλιούς αγαπητούς Αλεξανδρουπολίτες οι οποίοι φωτογραφίζονται στο επί χρόνια αγαπημένο στέκι της πόλης μας , την Γιορτή Κρασιού, στις 25 Αυγούστου του 1972.
Γενικομσάκης Σταύρος- Βαμβακούλας Λευθέρης- Δραμανίδης Χρήστος (Μητσής)- Αμπουκέλης Θωμάς- Δετσαρίδης Τάκης.
Σήμερα με το "κυάλι" ψάχνουμε να βρούμε παλιές παρέες στην πόλη μας....

στο κουρείο του κυρ Παναγιώτη

 O (αείμνηστος) παλιός Αλεξανδρουπολίτης κουρέας Παναγιώτης Κοϊμτζέλης, ενώ "επιτηρεί" τον γιό του Λευθέρη ο οποίος κάνει πρακτική ως "δόκιμος" κουρέας, το 1992 , στο κουρείο τους επί της Αίνου 28. Στην καρέκλα βρίσκεται ο Νίκος Μπάντας.
Σήμερα ο Λευθέρης συνεχίζει επιτυχώς το επάγγελμα που παρέλαβε από τον πατέρα του...

ο Μπάμπης με το Kawasaki

Την δεκαετία του ΄70 και του ΄80 οι οδηγοί μοτοσυκλέτας (κυρίως μεγάλου κυβισμού) ήταν λίγοι και μετρημένοι στα δάχτυλα  (δεν μιλάμε για πιό παλιά για τα μοτοσακό, τις φλορέτες και τις βέσπες).
Με το που ξεκίνησε η δεκαετία του '90 έγινε πραγματική "έκρηξη" τόσο στην πληθώρα των μοντέλων όσο καί στην μαζική "στροφή" των νέων προς την μοτοσυκλέτα. Δεκάδες διαφορετικά μοντέλα κυκλοφορούσαν στην πόλη μας. Εδώ σας παρουσιάζουμε το Kawasaki Ελιμινέϊτορ 400 (όμορφη και δυνατή μοτοσυκλέτα για τα κυβικά της). Στην φωτογραφία (πρό εικοσαετίας περίπου) ο φίλος Μπάμπης Ζαρπίνιος μπροστά στο κατάστημα του φώτο-Τόλη στην κάθοδο.

Αγ. Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η αγροτική απασχόληση είναι έκδηλη στα γύρω σπίτια.

η Σαρακατσάνα

Σαρακατσάνοι. Ακόμα μιά πληθυσμιακή συνιστώσα της πόλης μας που συνέβαλε θετικά με τον τρόπο της στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Αλεξ/πολης.
"Σαρακατσάνα", η φωτογραφία του 1956 από την Ματούλα Κιλτσίκη-Ζηλεμένου
Ο Σαρακατσάνος είναι τούρκικη λέξη που σημαίνει μαύρος ανυπότακτος φυγάς.
Νομάδες εκ φύσεως μετακινούνταν συνεχώς, μεταξύ βουνών και πεδιάδων, και έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς Σαρακατσάνους στην περιοχή μας οι οποίοι εμπλούτισαν την πόλη μας με την πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα (όπως και οι λοιπές ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες)

οδός Ζυμβρακάκη 1980

 Οι πιτσιρικάδες Γιώργος Χατζηχρήστου και Κλεομένης Χατζηπέτρου φωτογραφίζονται επί της οδού Ζυμβρακάκη το 1980 και μας δίνουν την εικόνα της γειτονιάς (με τον χωματόδρομο) προ 30 ετών (πίσω ξεχωρίζει και μιά παλιά κόκκινη βέσπα).

Κάτω, το σπίτι που βρισκόταν στην γωνία Ζυμβρακάκη με Παπαφλέσσα


Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

η ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΛΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 2η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων

Μιά ξεχωριστή φωτογραφία η οποία τιμά το ιστολόγιό μας αλλά και την πόλη μας γενικότερα.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Αθλητών Στίβου, που διοργανώθηκε στο Lignano της Ιταλίας από 10 έως 20 Σεπτέμβρη, την Ελλάδα εκπροσώπησε ΜΟΝΟ ο Αλεξ/πολίτης αθλητής Θωμάς Θωμάς (παλιός Πανελληνιονίκης-Μεσογειονίκης-Βαλκανιονίκης στο τριπλούν).
Καθόλη την διάρκεια των αγώνων φορούσε την μπλούζα του ιστολογίου μας  (η οποία τον έφερε και τύχη) και τον ευχαριστούμε θερμώς για αυτό. Εμείς ευχόμαστε να συνεχίσει τις διακρίσεις οι οποίες τιμούν τον αθλητισμό της πόλης μας αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.
Εδώ μόλις έχει τελειώσει η τελετή απονομής και φωτογραφίζεται με το ασημένιο μετάλλειο.

Μόλις έχει τελειώσει τα άλματα και έχει "κλειδώσει" την δεύτερη θέση (φωτογραφίζεται με τον Ούγγρο νικητή)

Στην απονομή για το αγώνισμα του τριπλούν
1ος Κορόσι (Ουγγαρία)
2ος Θωμάς (Ελλάς)
3ος Σιλουάτερ (Πολωνία)
 ( ο πρώτος και ο τρίτος είναι παλαιοί Ολυμπιονίκες )
Το πολύτιμο μετάλλειο

στον "Στέλιο"...

 Δεκαετία του ΄70 στην ταβέρνα- κέντρο διασκέδασης "ο Στέλιος" στον Απαλό.
Δύο διαφορετικές φωτογραφίες (σε διαφορετικές χρονικές στιγμές) στο ίδιο Κέντρο. Ο Παντέλος "μερακλώνει" τον κόσμο...

πλύσιμο στο ποτάμι

Μιά φωτογραφία του 1979 όπου μας θυμίζει παλιές γνώριμες εικόνες της καθημερινότητας. Κάποτε, αρκετοί κάτοικοι της πόλεως, πλένανε τα χαλιά τους στο ποτάμι της Μαϊστρου καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα για άλλου είδους καθάρισμα. Στην φωτό διακρίνεται η (αείμνηστη) Μαρία Κυριζάκη με το μικρό της γιό τον Θοδωρή. Όπως παρατηρούμε στην φωτογραφία τα παιδάκια διασκέδαζαν με την όλη διαδικασία, σε αντίθεση με τους μεγάλους...

παρέλαση στο γήπεδο το 1962

Γυμναστικές επιδείξεις και παρέλαση μαθητών, για την λήξη της σχολικής χρονιάς, μέσα στο κατάμεστο γήπεδό μας στις 10 Ιουνίου του 1962.

γιορτή στα γραφεία

Χειμώνας του 1982 στα γραφεία του Εθνικού. Φίλοι, παράγοντες και οπαδοί του Εθνικού γλεντάνε κάποια επιτυχία της ομάδος (με μπύρες Henninger). Μεταξύ άλλων από αριστερά ο Μαρίνος- ο Γιώργος Ματουσίδης- ο Στράτος Βασιλειάδης- ο Γιώργος Κυριζάκης- ο Γιώργος Σχοινάς κι ο πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδος (με το σκουφάκι) ο μουσουλμάνος Μουσταφάς.

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

στον Άγιο Νικόλαο το 1967

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιωακείμ Καβύρης χοροστατεί σε Θεία Λειτουργιά στον Άγιο Νικόλαο (στις 8 Απριλίου του 1967)

ο Παντέλος ο Τραγουδιστής

Αρκετοί ίσως θυμούνται τον αγαπητό (αείμνηστο) τραπεζικό υπάλληλο Παντελή Χατζηπέτρου (Παντέλο) ο οποίος τραγουδούσε στα κέντρα διασκεδάσεως της πόλης μας τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 (ιδίως στα "Αστέρια"  στην Αργώ). Οι περισσότεροι τον γνωρίζαν ως τραγουδιστή (καθώς το τραγούδι ήταν η μεγάλη του αγάπη) παρά ως τραπεζικό. Ακόμα ένα κομμάτι της πόλης μας που δεν πρέπει να ξεχαστεί...
 Εδώ ο Παντέλος το 1971 με το χαρακτηριστικό μικρόφωνο της εποχής
 Στο κέντρο "Γεωργούλης".  Λάκης- Ντομένικο- Παντέλος τον Γενάρη του 1967


 Χριστούγεννα του 1966 στα "Αστέρια" ο Παντέλος τραγουδά εν μέσω μπουζουξήδων.

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

η πρώτη Θεία Λειτουργία στους Αγ. Θεοδώρους 4/6/1961


;
Οι Άγιοι Θεόδωροι , μπορεί ως τοποθεσία να ήταν γνωστή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όμως η εκκλησία εντός του σπηλαίου ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (λίγο μετά τον πόλεμο) καταλάθος από έναν κυνηγό, τον Ηλία Νιανιακούδη  (πατέρα του αείμνηστου "λαστιχά"  Παναγιώτη ).
Οι φωτογραφίες είναι ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την πρώτη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο σπήλαιο από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Καβύρη στις 4 Ιουνίου του 1961.
Στην πάνω φωτογραφία ο Δεσπότης Καβύρης, με τον Ηλία Νιανιακούδη, τον συγγραφέα Κανδηλάπτη (Κάνις) και πλήθος πιστών βαδίζουν προς το δύσβατο μονοπάτι για το σπήλαιο.
Σε αυτήν την φωτό παραθέτουμε την σημερινή είσοδο του σπηλαίου. Ακόμα και σήμερα είναι ένα δυσπρόσιτο μέρος.
Φωτογραφία εντός του σπηλαίου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο σπήλαιο με τον υπέργηρο Μητροπολίτη Ι. Καβύρη καθισμένο.
Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 10 αιώνα- επί βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αργότερα , λέγεται, πως χρησιμοποιήθηκε ως κρυφό σχολείο. Μάλιστα πολλοί ντόπιοι λένε πως σε αυτά τα μέρη μαρτύρησαν οι συγκεκριμένοι Άγιοι Θεόδωροι (οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι που εορτάζουν το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα. Άγιους, Όσιους και Οσιομάρτυρες Θεοδώρους διαθέτουμε αρκετούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς ήταν συνηθισμένο όνομα )

στην Σαμοθράκη του ΄50

Σαμοθράκη Γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες...1959

Χώρα Σαμοθράκης τέλη δεκαετίας του '50. Λίγο πριν την μαζική μετανάστευση, προς Γερμανία. Στη φωτογραφία ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσίπος.
Στην αγκαλιά του η μικρή τότε Τριανταφυλλιά. Εκ δεξιών του η αγαπημένη του σύζυγος Ευστρατία Τσίπου το γένος Αγγελώνια. Εξ ευωνύμων η Λαζανδρέου Τασούλα που λίγα χρόνια μετά μετανάστευσε στην Αμερική.
Εις μνήμην του αγαπημένου θείου μια...

Διαβάστε περισσότερα »

1ο Δημοτικό 1951

Αναμνηστική φωτογραφία του 1951 στο προαύλιο της Β' τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου.
Η Δασκάλα εν μέσω της πολυπληθούς τάξεως. Κι όμως, τότε μπορούσε ένας δάσκαλος να φέρει "βόλτα" τέτοια τάξη (τις περισσότερες φορές χωρίς να καταφεύγει στην βία, που σίγουρα υπήρχε ως έναν βαθμό εκείνην την εποχή. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις-ιδίως οι δασκάλες- δεν κατέφευγαν καθόλου στην βία). Τα κουρεμένα κεφάλια και τα φτωχικά ενδύματα μαρτυρούν τις δυσκολίες της εποχής.

ο άγιος Ελευθέριος το 1925

Η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου με την μορφή που είχε το 1925.
Αρχικά ανήκε στην Βουλγαρική Εξαρχία. Μετά την απελευθέρωση κατεδαφίστηκε η ξύλινη κατασκευή και έγινε πέτρινη η εκκλησία παίρνοντας την σημερινή της μορφή.

από περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ (ειδικό τεύχος 1992)

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Απόκριες στα 5Φ το 1959

Απόκριες (8 Μαρτίου 1959)στην περίφημη ταβέρνα του Κουτσουρά   "τα 5Φ"  ( Φίλε Φέρε Φίλους Φάε Φύγε) που στεγαζόταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το καφεκοπτείο του Δαμιανίδη (στον κεντρικό δρόμο) δίπλα από τα ποδήλατα του Τρυφωνίδη. Στην παρέα με τις σαρμπαντίνες η Βαλασούλα, ο Μιχάλης και η Κατίνα Δαλαβέρα, ο Σταύρος Τερζόγλου (πρώην Διευθυντής Προνοίας) κι ο Κυριακίδης Βασίλης.
 

στο παρκάκι της Αργούς

Λίγο μετά τον πόλεμο (τέλη του '40) ο Εδμόνδος Λασκαρίδης και η Πολυξένη Λασκαρίδου κάνουν βόλτα τον μικρό Βαγγέλη Καργούδη στον κήπο (παρκάκι) μπροστά στην Αργώ.

Το πίσω μέρος της φωτογραφίας: