Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

ο θερινός κινηματογράφος "Έβρος"

Κτίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το κέντρο «Λονδίνο» του Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Χωροταξικά ήταν στη παραλιακή Λεωφόρο μεταξύ των οδών Σουλίου και  Μεσολογγίου, απέναντι από την παλιά Νομαρχία της πόλης. Εκεί μπροστά  υπήρχε μια μεγάλη  δρυς, κάτω από την οποία  θάφτηκε κατά την παράδοση ο μοναχός Ντεντέ, από τον οποίο λέγεται ότι πήρε το αρχικό της όνομα η πόλη (Ντεντέ Αγάτς = το δέντρο του ερημίτη).
Το δέντρο αυτό κόπηκε, μαζί με πολλά άλλα πλατάνια και δρυς που υπήρχαν στη πόλη,  το 1952 – 53 από τον υπηρεσιακό Δήμαρχο Πρωτοδίκη Γουλή.
Ο κινηματογράφος ήταν αμφιθεατρικά κτισμένος με εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα που είχε πλήρη οπτική επαφή (ο εξώστης) με τη παραλιακή λεωφόρο και τη θάλασσα. Υπήρξε για τη πόλη ένα κτιριακό στολίδι για τρεις και πλέον δεκαετίες και στέγασε τα καλοκαιρινά όνειρα όλων των κατοίκων της πόλης, κυρίως της νεολαίας.
Γκρεμίσθηκε το φθινόπωρο του 1990 παρά τις προσπάθειες πολλών πολιτών να  χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίριο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται ειδική αναφορά από τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Ν.Θ. Χολέβα στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στα Βαλκάνια. Στη θέση του έχει ανεγερθεί μία πολυώροφος οικοδομή. 

1η φωτογραφία: Ανέγερση της πρόσοψης του κινηματογράφου

2η φωτογραφία: Ανέγερση της σκηνής – οθόνης του κινηματογράφου.

3η φωτογραφία:
Άποψη της πρόσοψης του κινηματογράφου
4η φωτογραφία:
Πανοραμική άποψη του κινηματογράφου με τον εξώστη του από τον Φάρο. 

(το κείμενο και οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα www.ordteo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου