Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

ο μεγάλος Δάσκαλος Αθ. Σπανός στην Σαμοθράκη

 (φωτογραφικό αρχείο Χρ. Μποτονάκη)


Ακόμα μιά σπάνια φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του 1910. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Σαμοθράκης φωτογραφίζονται μπροστά στο σχολείο τους, μαζί με τους δασκάλους τους, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του νησιού.
Αριστερά διακρίνεται ο μεγάλος ΔΑΣΚΑΛΟΣ και πατριώτης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΟΣ. 'Οπως γραφει ο εγγονός του, Πασχ.Χριστοδούλου, στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ που εξέδωσε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ....."Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1858 και πέθανε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Δίδαξε πενήντα ολόκληρα χρόνια, τα πρώτα σε Ελληνόπουλα τουρκοκρατούμενων περιοχών και από το 1913 στις απελευθερωμένες περιοχές με πρώτη την Σαμοθρακη(1913-1919). Με την απελευθέρωση της πόλης μας ήρθε εσπευσμένα με το αντιτορπιλικό ΛΟΓΧΗ από την Σαμοθράκη και ανέλαβε την οργάνωση των Δημοτικών Σχολείων της  ελεύθερης περιοχής. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Γ' Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πόλεως".
Θα πρέπει, επίσης, να γίνει μια αναφορά στον Φωτογράφο όλων αυτών των ιστορικών φωτογραφιών εκείνης της περιόδου από την Σαμοθράκη. Είναι ο ΕΜΜ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ με έδρα το τότε ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ.


 Στο μπαλκόνι του σπιτιού του το 1930 (πάνω από τον βρεφονηπιακό σταθμό)
Πλήθος κόσμου συνοδεύει τον μεγάλο Δάσκαλο στην τελευταία του κατοικία το 1951. Η πομπή περνά από την (κλειστή ) Λεωφόρο μας.

(φωτογραφίες από το βιβλίο  "πρόσωπα και μορφές της Αλεξ/πολης")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου