Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

στο Ελ Αλαμέϊν το 1942

 Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του 1942 από τις σκληρές μάχες που δόθηκαν από τους Συμμάχους, σε εκείνην την περιοχή της Αιγύπτου, προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση του Ρόμελ προς την νευραλγική διώρυγα του Σουέζ.
 Πολλοί Έλληνες πολέμησαν σε εκείνες τις επιχειρήσεις και διέπρεψαν στο πεδίο των μαχών.
Ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες ήταν και μερικοί συντοπίτες μας.
 Το Ελ Αλαμέϊν σημαίνει "ο τόπος του Μηνά" καθώς από εκεί καταγόταν ο Άγιος Μηνάς. Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή (η Ορθοδοξία έχει πολλούς Αγίους από διάφορες εθνικότητες πράγμα που μαρτυρεί την οικουμενικότητά της) , μαρτύρησε και τάφηκε σε εκείνην την περιοχή τον 3ο αι.μ.Χ.  Οι μαρτυρίες είναι πολλές και διασταυρωμένες από δικούς μας στρατιώτες αλλά και ξένους οι οποίοι , παραμονές της μεγάλης μάχης, έβλεπαν έναν περίεργο καβαλάρη να γυρνά στα στρατόπεδα και να δίνει θάρρος στους στρατιώτες.Ήταν ο Άγιος Μηνάς έφιππος όπως στην εικόνα.
                             http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQj-nE6Wa68NdJzaowL4GksXAkkkLZZ4vXPQnoAeTk7YEJfwxk7KAΠολλά κρίθηκαν από εκείνην την μάχη καθώς οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πρόσβαση προς την διώρυγα οπότε δεν έλεγχαν και τα δρομολόγια των καυσίμων που ήταν σημαντικότατα για τις πολεμικές επιχειρήσεις.
 Εδώ, φωτογραφία του 1999 από την κατάθεση Στεφάνου του Ελληνικού σχολείου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων της μάχης του Ελ Αλαμέϊν.
ευχαριστούμε την Δέσποινα για το υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου