Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

τα λυόμενα της Παλαγίας

 Aρχές του ΄90 και οι πρώτοι Έλληνες παλιννοστούντες (Πόντιοι κατά βάσιν) έρχονται στην Ελλάδα και στην περιοχή μας. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι εθνοτικές διαφορές μεταξύ των Λαών της ευρύτερης περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν ραγδαία οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής (συγκρούσεις-πόλεμοι-εγκληματικότητα). Έτσι λοιπόν οι πληθυσμοί της περιοχής αναζητούσαν τρόπο διαφυγής (καθώς πλέον είχε καταρρεύσει το ανατολικό μπλόγκ και ανοίξαν τα σύνορα). Το όνειρο πολλών γενεών γινόταν πραγματικότητα, να έρθουν στην μητέρα Ελλάδα (παραβλέπουμε το γεγονός πως πολλοί εξ αυτών δεν ήταν Πόντιοι αλλά λόγω διαφθοράς δικών μας υπαλλήλων, στα εκεί προξενεία, πολιτογραφήθηκαν Έλληνες το Γένος και άτομα άλλης εθνικής καταγωγής)
                    


Στην περιοχή μας ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα λυόμενα της Παλαγίας. Οι συνθήκες δύσκολες έως απαράδεκτες. Παγωνιά τον χειμώνα και αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι (πέραν των υπολοίπων προβλημάτων). Αρκετοί φύγαν για άλλες περιοχές της Ελλάδος, άλλοι για το εξωτερικό αλλά οι περισσότεροι στεριώσαν, δουλέψαν και πρoκόψαν. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από εκείνην την περιοχή με τα ελάχιστα εναπομείναντα λυόμενα. Τώρα τελευταία οι δρόμοι της περιοχής ονοματοδοτήθηκαν με χαρακτηριστικά ποντιακά τοπωνύμια και ονόματα.
 Τα μεγάλα Τολ ήταν αποθήκες για τον ανεφοδιασμό των κατοίκων αλλά χρησιμοποιούνταν και για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις (γάμοι, γιορτές κτλ) Απομεινάρια μιάς δύσκολης περιόδου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου