Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

η πρώτη Θεία Λειτουργία στους Αγ. Θεοδώρους 4/6/1961


;
Οι Άγιοι Θεόδωροι , μπορεί ως τοποθεσία να ήταν γνωστή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όμως η εκκλησία εντός του σπηλαίου ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (λίγο μετά τον πόλεμο) καταλάθος από έναν κυνηγό, τον Ηλία Νιανιακούδη  (πατέρα του αείμνηστου "λαστιχά"  Παναγιώτη ).
Οι φωτογραφίες είναι ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την πρώτη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο σπήλαιο από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Καβύρη στις 4 Ιουνίου του 1961.
Στην πάνω φωτογραφία ο Δεσπότης Καβύρης, με τον Ηλία Νιανιακούδη, τον συγγραφέα Κανδηλάπτη (Κάνις) και πλήθος πιστών βαδίζουν προς το δύσβατο μονοπάτι για το σπήλαιο.
Σε αυτήν την φωτό παραθέτουμε την σημερινή είσοδο του σπηλαίου. Ακόμα και σήμερα είναι ένα δυσπρόσιτο μέρος.
Φωτογραφία εντός του σπηλαίου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο σπήλαιο με τον υπέργηρο Μητροπολίτη Ι. Καβύρη καθισμένο.
Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 10 αιώνα- επί βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αργότερα , λέγεται, πως χρησιμοποιήθηκε ως κρυφό σχολείο. Μάλιστα πολλοί ντόπιοι λένε πως σε αυτά τα μέρη μαρτύρησαν οι συγκεκριμένοι Άγιοι Θεόδωροι (οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι που εορτάζουν το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα. Άγιους, Όσιους και Οσιομάρτυρες Θεοδώρους διαθέτουμε αρκετούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς ήταν συνηθισμένο όνομα )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου