Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Απελευθέρωση Σαμοθράκης 1912

Στο ιστολόγιό μας, κατά καιρούς, έχουμε αναρτήσει σπάνιες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Μερικές ήταν από αναπαραγωγή (βιβλία, ιστολόγια,αρχεία, Συλλόγους κλπ) άλλες μέσω τρίτων και οι περισσότερες από προσωπικά αρχεία συμπολιτών μας. Οι παρακάτω δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, πιστεύουμε πως είναι από τις σπανιότερες και πολυτιμότερες φωτογραφίες που αναρτούμε για τρείς λόγους. 1ον για την ιστορικότητά τους, 2ον για την "ηλικία" τους (ενός αιώνα...) και 3ον  γιατί προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο του φίλου και συνεργάτη του ιστολογίου μας, Χρήστου Μποτονάκη.
 Τοπικοί άρχοντες, κοινωνικά επιφανείς Σαμοθρακίτες και κληρικοί φωτογραφίζονται, στην  Οθωμανοκρατούμενη Χώρα Σαμοθράκης το 1910 (άλλωστε τα φέσια μαρτυρούν την τουρκοκρατία). Πρώτος από δεξιά (καθιστός) ο παπά Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον τότε Τούρκο διοικητή του νησιού να παραδοθεί ειρηνικά στον Πλοίαρχο του ελληνικού πολεμικού σκάφους της ελληνικής αρμάδας του Ναύαρχου Κουντουριώτη (19/10/12), του οποίου ο Στόλος απελευθέρωσε σταδιακά όλα τα νησιά του Β/Α Αιγαίου.

 Για περισσότερες πληροφορίες:
http://alepakos.blogspot.com/2010/11/1831-1912.html


Κάτω, φωτογραφία του 1913, έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της νήσου. Λαός, εκκλησία και Ναυτικό γιορτάζουν την επέτειο (19/10/1913). Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο φακός αποθανατίζει την στιγμή που εξέρχονται από την εκκλησία της Χώρας. Διακρίνεται ο παπά Ανδρέας Παπανδρέου, οι κάτοικοι (χωρίας φέσια πιά...) και το άγημα του ελληνικού πολεμικού πλοίου (με τον οπλισμό της εποχής). 600 χρόνια σκλαβιάς και σκότους λάμβαναν τέλος..
Η φωτογραφία φέρει την ιδιόχειρη σημείωση του παπά Ανδρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου