Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

10ήμερο φεστιβάλ Αγορών 1-10 Ιουλίου

Ξεκίνησε από σήμερα 1 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Ιουλίου η "Γιορτή της Αγοράς" ή αλλιώς (όπως επιμένουν αγγλοσαξωνικά)  το "shoppingfestival" της Αλεξ/πολης.
Ως ιστολόγιο, που ειλικρινώς και ανιδιοτελώς επιθυμεί το καλό και την πρόοδο αυτής της πόλεως, ευχόμαστε στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος και ζητάμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.


Παρόλαυτά θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες (καλοπροαίρετες) παρατηρήσεις αλλά και ορισμένες προτάσεις.

Το να κάνουν τα καταστήματα για 10 ημέρες προσφορές δεν αποτελεί λύση αλλά ούτε και πρωτοτυπία (καθώς υπάρχει η περίοδος των εκπτώσεων αλλά και οι συνεχόμενες προσφορές από διάφορα καταστήματα). Επίσης οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα αυτό το δεκαήμερο δεν ενδιαφέρουν την πλειοψηφία των ελάχιστων τουριστών από Τουρκία και Βουλγαρία (πέραν του γεγονότος πως το καλοκαίρι ούτως ή άλλως έχουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις).
Εμείς προτείνουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε όλο το καλοκαίρι (γιατί όχι και όλον τον χρόνο) να καταστεί η τόσο προικισμένη πόλη μας ώς πόλος έλξεως και τουριστικού προορισμού προς το συμφέρον ΟΛΩΝ μας.

Αρχίζουμε από τα βασικά και απλά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος (αλλά και οι υπόλοιποι φορείς, οι πολίτες κι ο Δήμος) να κινητοποιήσει τους καταστηματάρχες για να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τα μαγαζιά τους, να τον καλλωπίσουν (με άνθη, ζαρτινιέρες κλπ), να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους από αφημένα υλικά των καταστημάτων τους (κασόνια, λάστιχα,παλιές καρέκλες, κιβώτια κλπ), να μην επιτρέπουν τα αυτοκίνητα να παρκάρουν μπροστά στα μαγαζιά τους (αλλά και γενικώς πάνω σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια δίνοντας την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας), τα τραπεζοκαθίσματα από καφέ και μπάρ να συμπτυχθούν στους προβλεπόμενους χώρους και να αφήνουν ελεύθερο χώρο για τους πεζούς (καί τους τουρίστες), να περιποιηθούμε  το αστικό και περιαστικό πράσινο, να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα (είχαμε αναφέρει και παλιότερα για το μετάξι, το τσίπουρο, το λάδι κλπ), να φτιάξουμε έναν "οδηγό" για να μπορεί να κατατοπίζεται ο επισκέπτης, να πιέσουμε τον Δήμο να δώσει λύσεις σε ένα σωρό προβλήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την όλην ανάπτυξη και εικόνα της πόλεως (αδέσποτα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, δρόμοι κατεστραμμένοι, σκουπίδια, ελλιπή συγκοινωνία ιδίως με το νησί μας κλπ κλπ).
 Γιατί όχι να γίνει και μία εκστρατεία "ευγένειας" προς κάθε πολίτη ώστε να αφήνουμε ευχάριστες εντυπώσεις στον τουρίστα (αλλά και στον οποιοδήποτε συμπολίτη μας). Να αναβιώσουμε παλιές γιορτές (Ανθεστήρια, Γιορτή Κρασιού, Ναυτική Εβδομάδα κλπ), να δώσουμε βαρύτητα στις παραλίες μας και στις θάλασσές μας (άλλωστε διαθέτουμε από τις καλύτερες παραλίες της Θράκης), να συνειδητοποιήσουμε πως η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου (το χρησιμοποιούμε και για μερικές εκατοντάδες μέτρα) συμβάλει στην συμφόρηση και στην άσχημη εικόνα της πόλης και γενικότερα να
δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η πόλη μας να γίνει ανθρώπινη, φιλική, επισκέψιμη και μέσα από αυτές τις μικρές και εφικτές αλλαγές να αναδειχθεί η ομορφιά της. Φανταστείτε μιά όμορφη, καθαρή, περιποιημένη πόλη με ευγενείς εξυπηρετικούς ανθρώπους τί εντυπώσεις θα αφήνει στον κάθε επισκέπτη
Με άλλα λόγια δεν θα χρειαζόμασταν 10ήμερο φεστιβάλ για να τραβήξουμε τον κόσμο καθώς θα αποτελούσαμε ελκυστικό προορισμό ούτως ή άλλως και το κέρδος θα ήταν για όλους είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.
Υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα (τα οποία δεν χωρούν σε μιά ανάρτηση) που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας της Αλεξ/πολης. Επαφίεται σε όλους εμάς να σκεφτούμε για το πώς θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρόλαυτά είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του Συλλόγου (όπως και των Ξενοδοχείων να μειώσουν τις τιμές τους για αυτό το 10ήμερο) και θα πρέπει να βρεί ανταπόκριση από όλους μας.

                         Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου