Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

σήμερα του Αϊ Γιαννιού


24 Ιουνίου, Γενέθλιον Ιωάννου του Βαπτιστή (Κλήδωνος).


Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι και σήμερα διατηρείται το έθιμο του "πέρασματος" πάνω από τις φωτιές.
Αρχικά παγανιστικό (για αποκάλυψη των μελλούμενων) προσαρμόστηκε (όπως και πολλά άλλα) στην Ελληνορθόδοξη παράδοση για να μας υπενθυμίζει την συνέχεια του παρελθόντος με το παρόν και να μας προκαταβάλει για το μέλλον.
 Σε όλες τις γειτονιές ανάβαμε φωτιές  και περνούσαμε από επάνω. Ήταν μιά από τις αγαπημένες μας ημέρες (με όλην την προπαρασκευή και προετοιμασία). Μακάρι να αναβιώσουμε ξανά τα δρώμενα των παιδικών μας χρόνων.


Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αναβίωση του εθίμου στην κάτω πλατεία της Μάκρης (από τον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού)
2 σχόλια:

  1. Αν και τα έθιμα αυτά της υπαίθρου, που τα κρατούσε ζωντανά στην πόλη η γειτονιά, σιγά-σιγά λησμονιούνται, οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παιδικές αναμνήσεις και τα πηδήματα πάνω από τις φωτιές τ' Αϊ-Γιάννη. Αναμνήσεις που αναβιώνουν κάθε φορά που ακούγονται τραγούδια όπως εκείνο του Λευτέρη Παπαδόπουλου για 'κείνο το "Σάββατο κι απόβραδο στην Αριστοτέλους ,που φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους τ' Αϊ-Γιάννη θα 'τανε θαρρώ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το εθιμο, μεχρι σιμερα απο το προχριστιανικες εποχες γιορταζουν και στην Αρμενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή