Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

διακοπές στα Θερμά

Την δεκαετία του 1950 οι επισκέπτες της καλοκαιρινής Σαμοθράκης από την Αλεξανδρούπολη ήταν λίγες οικογένειες, που κάποιοι από αυτούς είχαν και καταγωγή από τo νησί. Βασικός προορισμός τα Θερμά και ο λόγος γνωστός. Ζεστά μπάνια στα ιαματικά λουτρά. Η συγκοινωνία γινόταν με δυο καΐκια το ΠΑΝΑΓΙΑ και το ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ . Η διαδρομή διαρκούσε κοντά έξι ώρες (όταν ο καιρός ήταν κάλος) και το καΐκι έπιανε πρώτα στα Θερμά (στον ξύλινο μώλο-βλέπε φωτογραφίες από παλιότερες αναρτήσεις) γιατί εκεί κατέβαινε και ο περισσότερος κόσμος.
Οι αγωγιάτες με τα μουλάρια τους περίμεναν στον μώλο, φόρτωναν αποσκευές και επισκέπτες, και μέσα από ένα στενό μονοπάτι τους πήγαιναν στα καταλύματά τους. Στις μέρες των διακοπών γινόταν και πολλές εκδρομές σε διαφορές κοντινές η μακρινότερες τοποθεσίες με την μυρωδιά από το κατσικάκι στη σούβλα να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, όταν ερχόταν η ώρα του φαγητού.
Στις φωτογραφίες διακρίνονται οι οικογένειες Χριστοδούλου, Χαμπούρη, Α.Μποτονάκη, Βακαλή, Ι.Μποτονάκη καθώς και ντόπιοι.
Στην πρώτη, άκρη δεξιά πρέπει να είναι ο Ν.Ρηγόπουλος,(με επιφύλαξη) ο μοναδικός βουλευτής με καταγωγή την Σαμοθράκη.
Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό εκείνων των χρονών, τα μπαστουνάκια από ξύλο λυγαριάς που έφτιαχναν οι ντόπιοι και που κάθε επισκέπτης προμηθευόταν για να το χρησιμοποιεί στις καθημερινές πεζοπορίες.        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου