Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

ο πρώτος Έλλην Στρατιώτης στην ελεύθερη Αλεξ/πολη

Φτάσαμε και στην επέτειο της Απελευθέρωσης και καλό θα ήταν να κάνουμε μιά μικρή αναφορά σε έναν συμπολίτη μας- πρωταγωνιστή εκείνων των ημερών -τον Χρήστο Γιαννούτσο.
Ο Χρήστος Γιαννούτσος ήταν ένα από τα 5 παιδιά ενός φρουτέμπορα από την Λαμία ο οποίος πήγε στην Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοίτησε με τον βαθμό του Δεκανέα. Το 1920 τον βρήκε να υπηρετεί στο Σύνταγμα Ξάνθης (στο τότε σύνορο της Ελλάδος αφού η περιοχή της Ροδόπης και του Έβρου ήταν υπό Διασυμμαχικό έλεγχο). Παραμονές της παράδοσης της πόλεως, από την Γαλλική στην Ελληνική Διοίκηση, στάλθηκε ως επικεφαλής  μαζί με άλλους 4 στρατιώτες ( οι δύο ήταν συμπολίτες μας , οι αδελφοί Αραπάκη) ως εμπροσθοφυλακή για την κατάληψη του Δεδέαγατς.
 Ο Χρήστος Γιαννούτσος σε φωτογραφία του 1919 (14-2-1919) με την χαρακτηριστική στρατιωτική χλαίνη

 Όταν φτάσανε στην πόλη και πήγαν να παραδώσουν τα διαπιστευτήριά τους στην Γαλλική Διοίκηση, για να τους ενημερώσουν πως την αυριανή ημέρα (14/5) θα εισέλθει ο Ελληνικός Στρατός, οι Γάλλοι αμέσως του παρέδωσαν την Διοίκηση και με στρατιωτικό άγημα κάνανε  μιά μικρή τελετή παράδοσης της φρουράς (όπως επιβάλονταν από το τυπικό) μπροστά στο τότε Δημαρχείο (κάπου κοντά στο Λιμάνι μας) και αποχώρησαν από το Διοικητήριο αφήνοντας τον έλεγχο, πλέον, στον Λοχία με τους 4 στρατιώτες . Οπότε η πόλη απελευθερώθηκε στις 13 Μαϊου και ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός που παρέλαβε τον έλεγχο της πόλεως, τυπικά και ουσιαστικά, ήταν ο Λοχίας Χρήστος Γιαννούτσος. Μετά από 570 χρόνια σκληρής Οθωμανικής κατοχής η ευρύτερη περιοχή ξαναανέπνεε ελεύθερα. Ο Χρήστος Γιαννούτσος κατά την εδώ παραμονή του γνώρισε και παντρεύτηκε μιά Αινίτισσα συμπολίτισσά μας (από την οικογένεια Πολυμένη) , αποστρατεύτηκε το 1923 και ρίζωσε στην πόλη μας. Ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων.
                φωτό της δεκαετίας του '50Κατά την διάρκεια του Β' Παγκ. Πολέμου ξανακατατάχθηκε ως έφεδρος Αξιωματικός. Οι γιοί του ζούνε σήμερα (μάλιστα ο Γιάννης Γιαννούτσος- Αντιπροσωπείες Παπαστράτος- διετέλεσε επί χρόνια Πρόεδρος του Εθνικού και είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς χαίρει του σεβασμού όλων των Αλεξ/πολιτών).
Η οδός Χρ. Γιαννούτσου ονομάστηκε προς τιμήν του ως δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής προς τον πρώτο Έλληνα στρατιώτη που πάτησε το ελεύθερο Δεδέαγατς το 1920.

 ο γιός του Ιωάννης Γιαννούτσος σήμερα. Τον ευχαριστούμε θερμώς για την παραχώρηση των φωτογραφιών καθώς και για την όλη εξιστόρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου