Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Το πρώτο καράβι με ομογενείς στην πόλη μας

 Τρείς ιστορικές φωτογραφίες από το 1992 (τότε που ήρθε η πρώτη καραβιά με Έλληνες ομογενείς Πόντιους νεοπρόσφυγες καθώς είχαν εγκλωβιστεί από τις τότε εθνοτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Γεωργίας και του Καυκάσου ). Από το Σοχούμι του Εύξεινου Πόντου στο λιμάνι της Αλεξ/πολεως για τρίτη φορά ξεριζωμένοι μέσα σε έναν αιώνα. Διακρίνεται το πλοίο Viscauntess.
H υποδοχή ήταν πράγματι συγκινητική στο λιμάνι μας. Η τότε Υπουργός εξωτερικών Β. Τσουδερού τους υποδέχθηκε με στρατιωτικό άγημα στο λιμάνι και με τιμές. Οι ομογενείς έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας και συγκίνησης για την υποδοχή που τους επιφύλλαξε η μητέρα πατρίδα (αργότερα βιώσαν και αυτοί την ελληνική πραγματικότητα όπως και όλοι μας..).
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία ενός εκ των επιβατών σε εκπομπή του Παπαχελά πρό πενταετίας
"όταν μας είπαν πως θα έρθουν ελληνικά καράβια να μας πάρουν και να μας πάνε στην Πατρίδα δεν το πιστεύαμε. Για εμάς ήταν όνειρο να αντικρύσουμε ελληνικό πλοίο...........όταν περνούσαμε μπροστά από την Βασιλεύουσα όλοι σιωπήσαμε και μόνο ένας λυράρης έπεζε μελαγχολικά το Πάρθεν η Ρωμανία.....όταν είδαμε την εικόνα με τους Έλληνες στρατιώτες να μας υποδέχονται νιώσαμε εθνική υπερηφάνεια"*

*διότι , τότε, όλοι ήταν Έλληνες στο Γένος. Αργότερα "ευδοκίμησε" η ελληνοποίηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου