Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

η ιστορία των Προσκόπων

Στις 14 Μαΐου 1995, 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, μπροστά στο Ηρώο της πόλης το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, δια του Εφόρου Περιοχής Βορείου Ελλάδος Καθηγητού Πανεπιστημίου κ. Στάθη Πολυχρονιάδη,  παρασημοφόρησε τη Σημαία της Περιφερειακής Εφορίας Προσκόπων Έβρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προσκοπισμού του Έβρου καθώς και δύο από τους τρεις επιζώντες Προσκόπους της ομάδας του Δεδέαγατς  (Αθανάσιο Μανιά και Αθανάσιο Κριτού), που το πρωί της 13ης Μαΐου 1920, μπροστά στο διασυμμαχικό  διοικητήριο (σημερινό ταχυδρομείο) αμέσως μετά τη υποστολή της Γαλλικής Σημαίας, απέδωσαν τιμές στην  έπαρση της Γαλανόλευκης. Την ίδια ημέρα οι πιο πάνω τιμηθέντες παλαιοί Πρόσκοποι πραγματοποίησαν και πάλι μετά από 75 χρόνια την       έπαρση της Ελληνικής σημαίας, σε ανάμνηση του ιστορικού εκείνου γεγονότος.

1η Φωτογραφία


 Ο Εκπρόσωπος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ., Στάθης Πολυχρονιάδης παρασημοφορεί τη Σημαία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Έβρου.

2η Φωτογραφία


Η παρασημοφόρηση του Αθανάσιου Μανιά.

3η Φωτογραφία


Αναπαράσταση της έπαρσης σημαίας από τους επιζώντες Προσκόπους της ομάδας Δεδέαγατς Αθανάσιο Μανιά και Αθανάσιο Κριτού, παρουσία δύο νέων Προσκόπων.

4η Φωτογραφία


Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης συγχαίρει τον εκπρόσωπο του Σ.Ε.Π., Στάθη Πολυχρονιάδη.

5η Φωτογραφία


Αναμνηστική φωτογραφία του Δημάρχου Ηλία Ευαγγελίδη, του       εκπροσώπου του ΣΕΠ Στάθη Πολυχρονιάδη, του Στρατηγού Διοικητή της ΧΙΙ Μ/Π, των παρασημοφορηθέντων παλαιών Προσκόπων Αθ.  Μανιά και Αθ. Κριτού, του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Έβρου  Θεοδώρου Ορδουμποζάνη και του Προέδρου Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης Σταμάτη Πολυμερούδη.


(Από το αρχείο Θόδωρου Ορδουμποζάνη)Το σημείο με το μνημείο των Προσκόπων που υψώθηκε η ελληνική σημαία παραμονές της Απελευθέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου