Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

ο Μητροπολίτης Αλεξ/πόλεως Ιωακείμ Καβύρης 1880-1974

O Mητροπολίτης Ιωακείμ Καβύρης με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης και τη δασκάλα Αλεξάνδρα Σπετσιώτου στις σκαλιά του κτιρίου  στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Από την κηδεία του Μακαριστού Μητροπολίτη  Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Ιωακείμ Καβύρη  στις  21 Φεβρουαρίου 1974 (η πομπή ξεκινά από την Μητρόπολη και περνά μέσα από τους δρόμους της πόλεως)

Λίγα λόγια για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Ιωακείμ Καβύρη. Γεννήθηκε το 1880 στη Σηλυβρία της Αν. Θράκης. Σπούδασε στη Χάλκη και στη συνέχεια Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1917 εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Αμφιπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Τον Φεβρουάριο του 1922 Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου ενώ τον Οκτώβριο του 1924 Μητροπολίτης Ικαρίας. Στις 20 Νοεμβρίου 1926 εκλέχθηκε Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Σουφλίου. Μετά από 8 έτη, στις 5 Ιουνίου 1934 εξελέγη Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. Στις 24 Ιανουαρίου 1966 απεχώρησε της ενεργού υπηρεσίας λόγω ηλικίας. Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1974. Η νεκρώσιμος ακολουθία του εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως στις 21 Φεβρουαρίου. Ενταφιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη στον αύλειο χώρο του Ιωακείμειου Γηροκομείου, το οποίο ανήγειρε εξ ιδίων χρημάτων, δίπλα στο Ναό των Αγίων Αναργύρων. Υπήρξε μία από τις πιο επιβλητικές μορφές της πόλεως, με τεράστιο ποιμενικό και κοινωνικό έργο. Επί Αρχιερατείας του χτίστηκαν στην Αλεξανδρούπολη οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Ελευθερίου και της Αγίας Κυριακής. Επίσης, επί ημερών του ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας στην Μαΐστρο, όπως επίσης και άλλοι Ναοί σε αρκετά χωριά της Μητροπόλεώς μας. Και κάτι που ίσως λίγοι το γνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αναπλήρωνε στα καθήκοντα του Αντιβασιλέως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνό.(από το αρχείο του Θ.Ορδουμποζάνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου