Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

14η Μαϊου 1920Με αφορμή την επέτειο της 14ης Μαϊου θα παρουσιάζουμε , ενίοτε, φωτογραφικό υλικό (και κάποιο μικρό ιστορικό) από εκείνην την εποχή και ότι έχει σχέση με αυτήν την ημερομηνία.
Στην πάνω φωτό (από το βιβλίο "μορφές της Αλεξ/πολης") φωτογραφίζεται άγημα Ευζώνων μαζί με την πολιτικοστρατιωτική Νέα Αρχή αμέσως μετά την Απελευθέρωση (τον Μάϊο του 1920) μπροστά από το Διοικητήριο των Συμμαχικών Δυνάμεων , το τωρινό μας ταχυδρομείο (από τα ελάχιστα κτίρια που απέμειναν από εκείνην την εποχή)

Το ίδιο κτίριο σήμερα ύστερα από 91 χρόνια με την προτομή ενός εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου , του Υποστράτηγου Μαζαράκη-Αινιάν ο οποίος ήταν Διοικητής των Ελληνικών Δυνάμεων που εισήλθαν στην πόλη τότε.

Υ.Γ. πολλοί σήμερα αντιτίθενται στην χρησιμοποίηση του όρου "Απελευθέρωση" και θεωρούν πιό σωστό το άχρωμο - αδιάφορο  "Ενσωμάτωση" ή "Προσάρτηση" διότι τον Μάϊο του 1920 παραλάβαμε την διοίκηση της περιοχής από τους Συμμάχους και δεν καταλάβαμε την πόλη με πολεμικές επιχειρήσεις.   Αυτοί οι δύο όροι (πέραν από ανακριβείς) κρύβουν και παγίδες διότι μπορεί "ενσωμάτωση"-"προσάρτηση"  να σημαίνει άδικη κατοχή εδάφους και πληθυσμού από κάποιον ξένο στρατό. Στην περίπτωση της Θράκης , όμως, ο όρος "Απελευθέρωση" είναι ο καταλληλότερος διότι ζούσαν από αιώνες συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί οι οποίοι ήταν κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά περίπου 600 χρόνια και οραματίζονταν την ώρα της Λευθεριάς (χώρια που έγιναν διάφορες μάχες και επαναστάσεις σε βάθος χρόνου στην ευρύτερη περιοχή). Αν η 14η Μαϊου του 1920 δεν θεωρείται Απελευθέρωση , μετά από τόσα και τόσα χρόνια σκλαβιάς, τόσα επαναστατικά κινήματα, τόσες θυσίες, τόσα δεινά του ντόπιου πληθυσμού, τόσα αιματηρά αντίποινα,τόσην καρτερία,  τότε τί θεωρείται;
Απελευθέρωση, λοιπόν, για αυτό το κομμάτι της ελληνικής γής...

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή η διευκρίνιση, καθότι όπως φαίνεται, οι πάσης φύσεως "Εφιάλτες" ενοχλούνται με την έννοια της Απελευθέρωσης....όποιος έχει την "μύγα", άλλωστε, "μυγιάζεται"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή