6η Απριλίου 1941:
 Η Γερμανική επίθεση  κατά της Ελλάδος  και ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης
Οι μεραρχίες του Χίτλερ, με ορμητήριο την Βουλγαρία, επιτίθενται εναντίον της Πατρίδας μας. Νέες σελίδες μετά τη Βόρειο Ήπειρο, ηρωισμού, αυτοθυσίας και δόξας γράφονται στην  Ιστορία μας από τους υπερασπιστές των συνόρων μας.
    Απέναντι στις γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στα σύνορα της Θράκης, υπήρχαν οι Ταξιαρχίες Νέστου και Έβρου.
    Η Ταξιαρχία του Έβρου, με διοικητή τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση, ήταν διατεταγμένη από τη λίμνη Βιστωνίδα μέχρι τον Έβρο ποταμό. Υπό την ταξιαρχία υπάγονταν τα τάγματα προκαλύψεως Κομοτηνής, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, δηλαδή επτά (7) λόχοι τυφεκιοφόρων και λόχος πυροβόλων, συνολικής δύναμης εκατό (100) αξιωματικών και δύο χιλιάδων (2.000) οπλιτών.
   Στον τομέα Έβρου, τα τμήματα προκαλύψεως (100 περίπου αξιωματικοί και 2000 οπλίτες), αφού συμπτύχθηκαν σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος όπου και αφοπλίστηκαν, εκτός από ένα μικρό τμήμα που συμπτύχθηκε προς τη Μάκρη και στη συνέχεια με ατμόπλοιο μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της χώρας.
   Ο διοικητής της ταξιαρχίας Έβρου υποστράτηγος Ζήσης Ιωάννης, φέροντας βαρέως τον αφοπλισμό της ταξιαρχίας του, αυτοκτόνησε στις 9 Απριλίου στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης.
   Οι περισσότεροι αξιωματικοί και 1300 περίπου οπλίτες ,από αυτούς που κατέφυγαν στην Τουρκία, πήγαν στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο του 1941, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 1942.