Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

το έθιμο του Ιούδα

Tο έθιμο του καψίματος του "Ιούδα".
Αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα με την έξοδο και περιφορά του επιταφίου πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Ν. Χηλή. Το έθιμο αυτό το συναντούμε και σε άλλες περιοχές της Πατρίδος μας(στην περιοχή μας τελείται και στην Αμφιτρίτη καθότι προέρχονται και αυτοί από την Χηλή του Εύξεινου Πόντου).
Το έθιμο αυτό το φέρανε οι πρόσφυγες Χηλήτες και έχει τις ρίζες του πάρα πολύ παλιά, άγνωστο πότε και από ποιούς προήλθε . Πάντως είναι ένα λαϊκό δρώμενο που είναι συνυφασμένο με την ημέρα της Μ.Παρασκευής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το δίδαξε ούτε ο Χριστός ούτε οι μαθητές του στα συγγράμματα τους (ευαγγέλια-επιστολές). Είναι ένα έθιμο-προϊόν της παραδόσεως (προφανώς συμβολίζει την εναντίωση του ποιμνίου στην προδοσία του Ιούδα)- μιας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι το σχολιάζουν "οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων".
Για την ιστορία οφείλουμε να πούμε πως αρκετοί διατείνονται πως το συγκεκριμένο έθιμο στοχοποιεί γενικά τους Εβραίους, πράμα που δεν ισχύει (στοχοποιεί ειδικά όσους μετείχαν της προδοσίας) και έγιναν προσπάθειες- χωρίς επιτυχία όμως- να καταργηθεί.
Σας παραθέτουμε μια σειρά από φωτογραφίες στις  14 Απριλίου του 2007.
 τα παιδιά της Ν.Χηλής , όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζουν τον Ιούδα
 και φωτογραφίζονται μαζί του

 Εδώ κατά την διαδικασία του φτιαξίματος της κρεμάλας
 και εδώ το "κρέμασμα"
 Στο τέλος , η "μοναξιά" της κρεμάλας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου