Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

ο Άγιος Εύπλους κάτω στο λιμάνι μας

 Ο Άγιος Εύπλους κάτω στο λιμάνι μας.
Πιστό αντίγραφο του Αγίου Εύπλου της Αίνου (της Αν.Θράκης, μιά ανάσα από το Δέλτα του Έβρου). Ο Άγιος Εύπλους έζησε κατά τα χρόνια του Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνος)και υπέστη φρικτά μαρτύρια προκειμένου να απαρνηθεί τον Χριστό. Τελικά αποκεφαλίστηκε και η μνήμη του τιμάται στις 11 Αυγούστου. Εύπλους=ευ + πλούς (προστάτης των καλών πλόων).Οι Αινίτες είχαν εκκλησία προς τιμήν του διότι ήταν κωμόπολη κατ'εξοχήν ναυτική (άλλωστε ήταν η ηπειρωτική κωμόπολη με τα περισσότερα διαθέσιμα καράβια, 300 τον αριθμό,  υπέρ της Εθνικής Ανεξαρτησίας το 1821 )
 Εδώ στα θυρανοίξια της μικρής εκκλησίας το 1998
 Εδώ κατά την θεμελίωση το 1997 επί Δημάρχου Γιοφτσίδη. Αγιασμό τελεί ο Πρωτοσύγκελος (τότε) Άνθιμος Κουκουρίδης.Διακρίνεται μπροστά ο Καραμάτσκος , ο Μπάμπαλης και ο πάτερ Παναγιωτόπουλος (και πλήθος παλαιών Αινιτών)
Εδώ είναι ο Άγιος Εύπλους της Αίνου σε προπολεμική φωτογραφία

Η Αίνος ήταν η πρώτη γειτονική πόλη που τροφοδότησε πληθυσμιακά την νέα πόλη του Δεδέαγατς. Η Αίνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πόλεως αφού στην ουσία οι περισσότεροι Αινίτες μετεγκαταστάθηκαν εδώ (ιδίως μετά την εκκένωση της Αν.Θράκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου